1 2 3 4 5

Вести13. септембар-Светски дан сепсе

Сепса настаје када одговор тела на инфекцију повреди сопствена ткива и органе. То може довести до шока, отказивања више органа и смрти - нарочито ако се не препозна рано и одмах се лечи. Сепса је последњи заједнички пут до смрти од већине заразних болести широм света.

Сепса је глобална здравствена криза. Сваке године погађа између 47 и 50 милиона људи, најмање 11 милиона умре - једна смрт сваке 2,8 секунде. У зависности од земље, смртност варира између 15 и више од 50%.

Већина врста микроорганизама може изазвати сепсу, укључујући бактерије, гљивице, вирусе и паразите. Међутим, могу га узроковати и инфекције вирусима сезонске грипе, вирусима денга и високо преносивим патогенима од јавног значаја; као што су вируси птичјег и свињског грипа, ебола и вируси жуте грознице. Сепса се често представља као клиничко погоршање уобичајених инфекција које се могу спречити, као што су инфекције респираторног, гастроинтестиналног и уринарног тракта, или рана и коже. Сепса се често недовољно дијагностикује у раној фази - када је још увек потенцијално реверзибилна.

Следећи симптоми могу указивати на сепсу: нејасан говор или конфузија, екстремно дрхтање или бол у мишићима, грозница, целог дана не полази урин, тежак дах, осећај као да ћете умрети, кожа ишарана или обојена. Ако имате потврђену или сумњу на инфекцију и имате било који од ових симптома, одмах се обратите локалној болници или лекару.

Свако може добити сепсу, без обзира колико сте здрави или колико сте у доброј форми или где живите. Одређени људи су у још већем ризику. То укључује:

-Деца до 1 године

-Одрасли преко 60 година

-Људи без слезине

-Људи са хроничним болестима, нпр. плућа, јетра, срце

-Људи са ослабљеним имунолошким системом, нпр. АИДС, дијабетес

Сепса је највећи узрок смрти која се може спречити у целом свету. Најбољи начин за спречавање сепсе је пре свега спречавање инфекције, што могу учинити: вакцинација, чиста вода, хигијена руку, спречити болничке инфекције, сигуран порођај.Сепса се не завршава отпуштањем из болнице. Многи преживели сепсу пате од последица сепсе до краја живота. То може укључивати:туга, отежано гутање, слабост мишића, замућено размишљање, тешкоће са спавањем, лоше памћење, потешкоћа са концентрацијом, умор, анксиозност и многе друге.

Светски дан сепсе покренуо је Глобални савез за сепсу 2012. Сваке године, 13. септембра, догађаји у свим деловима света подижу свест о сепси широм света. Постоје догађаји за медицинске раднике, спортске активности, изложбе фотографија, ружичасти пикници, свечани догађаји, вечере, јавни догађаји попут отворених врата у болницама и здравственим установама.

Текст уредила др Милица Калкан

Извори:

https://www.uais.rs/en/svetski-dan-sepse-2020/

http://www.uis.rs/attach/Svetski%20dan%20sepse%20-%20Pismo%20Prof%20dr%20Vesne%20Bumba%C5%A1irevic.pdf