1 2 3 4 5

ВестиСиндром жутице

Жутица је знак који се манифестује жућкастом пребојеношћу беоњача, слузница и коже, а настаје услед нагомилавања билирубина у крви.

Жутица није болест, већ један од клиничких знакова који се може појавити у многим различитим болестима и стањима од којих су најчешћа:

-Вирусна обољења (инфективни хепатитис, инфективна мононуклеоза, жута грозница...)

-Хронични хепатитис, алкохолизам и цироза јетре

-Обољење жучних путева (опструкција калкулусима, малигним процесима..)

-Малигна обољења

-Хемолиза

-Тровање

У зависноти од локлаизације патолошког процеса који ремети метаболизам билирубина, жутицу делимо на:

1.Прехепатична или хемолитичка пребојеност настаје услед скраћеног живота еритороцита и повећања разградње. Због повећања разградње прекапицитирана је функција јетре и билирубин са нагомилава у крви и ткивима. Хемолиза настаје услед других обољења и токсичних материја.

2.Хепатоцелуларни паренхиматозне жутице настају због оштећења хепатоцита (хепатитис, цироза, токсично стање...)

3.Постхепатична или опструктивна жутица настаје услед препреке у отицању жучи интрахепатично у дуктус хепатикусу или у дуктусу холедохусу, затим у глави панкреаса и у папили Ватери.

Приликом постављања дијагнозе, важну улогу има узимање анамнезе у епидемиолошкој ситуацији у породици и околини, контакт са оболелима, подаци о медицинским интервенцијама, склоности промена сексуалног партнера, итд.болови у стомаку по типу колика са или без повишене телесне температуре јављају се најчешће код холициститиса екстрахепатичних жучних водова због калкулозе или малигнитета.

Приступ пацијенту, осим анамнезе, укључује физикални преглед. Клиничка слика се манифестује мањи или више израженом жутом пребојеношћу коже, нешто тамнијим урином и у зависноти од узрока светлија столица. Поред ових промена, доминира умор, општа слабост, анорексија, болови испод десног ребарног лука. Оваква клиничка слика може указати на акутни хепатитис, цирозу јетре и тумороске процесе у јетри.

Лабораторијске анализе имају велики значај те повећање трансаминазе у серуму указује на оштећење хепатоцита. Код опструкције расте концентрација алкалне фосфатазе, док у оштећењу изазваном алкохолу је значајно повећање гама ГТ. Ултразвук стомака спада у основну дијагностичку методу, али су често неопходне и многе прецизније. Болесника са синдромом жутице треба упутити у болницу како би се поставила коначна дијагноза и спровела правовремено и адекватно лечење.

Текст на основу извора уредила: др Мирјана Карличић, клинички лекар Интерноог одељења ОБ Панчево

Литература:

Интерна медицина, Уџбеник за студенте медицине, Медицински факултет

www.hepatitis.rs.