1 2 3 4 5

ВестиПИЛОНИДАЛНИ СИНУС - УРАСЛА ДЛАКА (COCCYGEAL SINUS)

Пилонидални синус (coccygeal sinus) је постинфламациона шупљина обложена епителом локализована у кокцигеалном пределу. Пилонидални синус (урасла длака), синус пилонидалис или пилонидална болест најчешће називан и урасла длака, представља хроничну инфекцију у пределу бразде између глутеуса тј. у пределу тртичне кости. Иако бенигна по свом карактеру ова болест изазива доста непријатности, бол, црвенило, инфекцију, секрецију гнојног садржаја, непријатан мирис и онемогућава обављање свих животних активности и комфор онима који болују од овог обољења.

Узрок настанка пилонидалног синуса
Пилонидални синус настаје од перифоликуларног апсцеса који се инкапсулира епителом који са површине ураста у дубину. Сматра се да је ово урођено стање које доводи до формирања поткожног канала у који урастају длаке и последично долази до запаљења, секреције, црвенила, отока, бола и стварања ожиљака. У основи овог обољења је промена правца раста длаке, која се услед немогућности да расте изнад коже, као што је нормално, подвлачи под кожу, и тиме изазива настанак канала (синуса) који представља извор инфекције и тегоба, који се отвара на кожи али и продире у дубину кроз поткожно ткиво и мишиће а може допрети и до тртичне кости.

Клиничка слика
Синус пилонидалис није права циста, јер шупљина настаје после инфалмације. Пилонидални синус настаје најчешће на кокцигеалном пределу у узрасту од 10. до 30. године живота. Манифестује се као чвор или апсцес који продире на површину коже и трајно фистулира. Пилонидални синус се најћешће јавља код младих мушкараца, али се тегобе могу јавити у било којој животној доби, а спорадично и код особа женског пола.
Пацијентима препоручујемо да се јаве чим први пут примете овај проблем, јер је тада лечење једноставније и обим операције мањи. Правилна дијагностика и благовремено урађена операција обезбеђују брз опоравак и потпуно излечење.

Дијагноза
Поставља се на основу клиничке слике и прегледа. Хистолошки се око фрагмената длаке види апсцес са ћелијама страног тела инкапсулиран епителом. Неблаговремено дијагностикован пилонидални синус може да доведе до компликација, локалног запаљенског процеса који може бити праћен и повишеном температуром, отоком лимфних нодуса, повишеним вредностима запаљенских фактора, и тада захтева лечење системским антибиотицима ради санирања упале а тек након тога је могуће приступити хируршком лечењу.

Лечење урасле длаке
Терапија се састоји у ексцизији апсцеса и капсуле. Прогноза је добра, али у случају некомплетног одстрањења могућа је појава рецидива. Потпуно излечење је могуће постићи једино операцијом. Током историје оперативно лечење се мењало, тако да и данас постоји неколико оперативних техника. Пластична и реконструктивна хирургија имају могућност оперативног лечења у једном акту (једном операцијом), хируршком екцизијом и екстрипрацијом као и реконструкцијом. Овом операцијом се постиже потпуно излечење у једном акту, операција спада у домене једнодневне хирургије, након операције пацијент се отпушта на кућно лечење, током кога је потребно мировање, конци се скидају након 10-12 дана и након тога пацијент се враћа нормалним животним и пословним активностима.

Додатне напомене
Пацијентима препоручујемо да се специјалисти пластичне, реконструктивне и естетске хирургије јаве чим примете тегобе јер је лечење тада далеко једноставније и лакше. Ову операцију изводимо тимски, специјалиста опште хирургије и специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије и тиме нашим пацијентима пружамо потпуно решење које укључује екцизију (исецање) пилонидалног синуса и свих захваћених ткивних структура и реконструкцију у једном акту. Сваком пацијенту приступамо индивидуално и посебно планирамо оперативни захват за сваког пацијента у зависности од тога да ли је пацијент већ претходно оперисан и на који начин, да ли су претходно вршене инцизије, колико болест траје, колико пута и колико често су се јављале инфекције и које површине је захваћена регија. По потреби се примењује и реконструкција локалним режњем, углавном код пацијената код којих проблем траје дуго и где је присутна хронична инфекције, или су пацијенти већ оперисани више пута безуспешно.

Примењујемо и све принципе естетске хирургије чиме се присуство ожиљка своди на минимум. Осим детаљног плана операције, пацијент се детаљно припрема за операцију у смислу прегледа интернисте, као и анализа крвне слике, биохемије и коагулационог статуса, и по потреби додатних анализа и прегледа у зависности од придружених болести.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 11.10.2022.