1 2 3 4 5

ВестиУПАЛА СИНУСА (SINUSITIS ILI RINOSINUZITIS)

Параназални синуси су шупљине у костима лица и базе лобање које су обложене репираторном слузокожом која ствара секрет (слуз).

Постоје 4 парна синуса:
- максиларни (синуси у горњој вилици, изнад зуба и испод очију),
- етмоидни (синуси између очију са обе стране носа),
- фронтални (чеони синуси) и
- сфеноидни (синуси иза очију, дубоко у глави).
Синуси су повезани са носем преко узаних отвора кроз које излази слуз из синуса а улази ваздух. Када густ секрет или оток слузокоже изазван инфекцијом, алергијом или иритансима доведу до сужења или потпуне блокаде ових отвора, долази до запаљења синуса (синуситис или риносинузитис).


Симптоми синуситиса су:
- запушеност носа,
- хркање,
- притисак и бол у пределу лица,
- главобоља,
- цурење носа,
- сливање секрета у ждрело,
- кашаљ,
- температура,
- одсуство мириса,
- непријатан укус и мирис у устима,
- бол у пределу зуба,
- умор и лоша концентрација.

Дијагноза
Дијагноза синуситиса се поставља на основу симптома, клиничког ОРЛ, ендоскопског и радиолошког прегледа (ЦТ синуса).
Данас ендоскопски и ЦТ преглед синуса представљају златни стандард и омогућавају адекватну дијагностику и хирушко лечење синуситиса који је у сталном порасту широм света због све већег загађења ваздуха, алергија, наглих промена температуре и стално присутног стреса.


У лечење синуситиса укључени су:
- антибиотици,
- муколитици,
- локални кортикостероидни спрејеви,
- орални вазоконстриктори и антихистаминици,
. физиолошки раствор.

Трајање терапије и избор одговарајућих лекова се прилагођава сваком појединачном пацијенту. Циљ терапије је да се елиминишу узроци и да се контролише инфламација и инфекција у синусима.
Најчешћи изазивачи синуситиса су хемофилус инфлуенце и пнеумокок.
Терапија акутног риносинуситиса треба да траје 10 до 14 дана док хронични риносинуситис треба лечити три до четири недеље.
Када симптоми перзистирају и поред предузетих свих мера лечења, лекар и пацијент морају да разматре потенцијалне ризике и корист од хирушког лечења синуса. Обавезно је хирушко лечење масивне обостране полипозе носа и синуса са компликацијама, компликација хроничног риносинуситиса, мукоцела, цереброспиналне фистуле и тумора синуса и носа.

Хирушко лечење синуса је резервисано и за оне пацијенте са хронизчним синуситисом којима максимално медикаментно лечења не може да елиминише тегобе и успостави адекватан квалитет живота. Такође, и за урођене анатомске мане које доводе до отежане дренаже слузи из синуса и предиспонирају настанак синуситиса.

Функционална ендоскопска хирургија синуса (ФЕСС) је данас одличан избор за пацијенте са хроничним риносинуситисом а скенер синуса је обавезан предуслов за ову врсту хирургије. Циљ ове минимално инвазивне хирургије је враћање синуса у нормално анатомско стање са успостављањем физиолошке дренаже секрета и вентилације синуса. Када се хирушки прошире отвори синуса долази до регенерације слузокоже и елиминације инфекције.

Извор: стетоскоп.инфо
датум:29.11.2022.