1 2 3 4 5

ВестиСИНУСНА БРАДИКАРДИЈА

Синусна брадикардија је синусни ритам са срчаном фреквенцом 60/мин. Синусна брадикардија може да се јави у физиолошким и патолошким стањима.

Физиолошка синусна брадикардија је по правилу асимптоматска и јавља се код здравих особа млађег животног узраста, утренираних спортиста и физички активних особа (нпр. физички радници). У питању је физиолошка појава која је последица појачаног парасимпатичког тонуса, те је израженија у стањима појачане парасимпатичке активности као што су одмарање и спавање (у току ноћи код млађих особа или спортиста синусна фреквенца може да се спусти на око 40/мин.).

Често је удржена са синусном (респираторном) аритмијом и интермитентним АV БЛОКом I и II степена типа Wenckebach, који су такође последица утицаја аутономног нервног система на проводни систем срца и нису патолошке природе. Асимптоматска синусна брадикардија код младих здравих особа, спортиста или физички активних особа не захтева даље кардиолошко испитивање и лечење.

Синусна брадикардија може да настане у различитим патолошким стањима:

- спонтана синусна брадикардија која не одговара физиолошком стању организма (неодговарајуће спор синусни ритам) подразумева да је синусна фреквенца ниска и да не долази до одговарајућег убразавања срчане радње приликом физичког напора или других стања која захтевају повећање минутног волумена срца. Најчешће је последица болести проводног система срца код особа старије животне доби.

- синсуна брадикардија може бити последица деловања различитих лекова, а најчешће су то бета блокатори, верапамил, дилтиазем, антиаритмици I и III класе, дигоксин, препарати литијума, клонидин, метил-допа. Веома је важно добити податак о евентуалној примени ових лекова и њихових доза. Уколико је синусна брадикардија последица интоксикације лековима, треба саветовати смањење дозе лека или његову потпуну обуставу.

- акутни коронарни синдром – синусна брадикардија је неретко присутна као последица појачаног вагусног надражаја у акутном инфаркту миокарда доњег зида и није лош прогностички значај. С друге стране, синусна брадикардија у акутном инфаркту миокарда предњег зида се најчешће јавља у случају екстензивног инфаркта и лош је прогностички показатељ.

- остали узроци синсуне брадикардије су:

• електролитски поремећаји (најчешће хиперкалијемија)

• хипогликемија

• хипотиреоидизам

• хипотермија

• повишен интракранијални притисак

• менингитис

• пнеумоторакс

Приликом прегледа болесника неопходно је сликати 12-канални ЕКГ, одредити виталне параметре, оксигенацију, телесну температуру и утврдити постојање преципитирајућих фактора.

Текст на основу извора уредила др Мирјана Карличић, лекар интерног одељења

Литература:

- Проф. др Надежда Човичковић Штернић, Национални водич добре клиничке праксе за прехоспитално збрињавање хитних стања; Министарство здравља Републике Србије, Београд 2013.