1 2 3 4 5

ВестиСЈОГРЕНОВ СИНДРОМ

Сјогренов синдром је хронично, запаљенско, реуматоидно обољење које се испољава сувим оком (xerophthalmia) и сувим устима (xerostomia). Узрок настанка ових појава је смањење функција егзокриних жлезда. Овај синдром се јавља као примарно обољење и удружен са неком од других сиситемских болести везивног ткива, најчешће са системским лупусом или реуматоидним артритисом.

Учесталост
Ова болест се најчешће јавља код особа између 30. и 50. године живота, а чак и до девет пута је чешћа код жена него код мушкараца.

Узрок настанка
За настанак овог синдрома одговорна је пре свега генетска предиспозиција аитоимуно реактивних особа, која уз деловање нормалних имунолошких механизама доводи до настанка запаљењског процеса и оштећења ткива. Као главни синергетички фактор наводи се присуство вирусне инфекције. Основни узрок смањене функције егзокриних жлезда је инфилтрација лимфоцитима и плазма ћелијама епитела сузних и пљувачних жлезда, са стварањем многобројних аутоантитела и могућим развојем малигног лимфома.

Клиничка слика
Болест се манифестује клиничким симптомима жлезди и општим, системским знацима. Пацијент има осећај гребања, свраба, сувоће, као да је у оку песак или труње. Сува уста су обично први симптом болесника, мада неретко постоји и увећање паротидних пљувачних жлезда. Оне су безболне, меке, у почетку болести, међутим како болест прогредира постају болне, на додир осетљиве, са благим руменилом коже изнад њих. Код тежих случајева гингиве су надражене, настају наслаге на зубима, каријес и губитак зуба. Основне системске манифестације Сјогреновог синдрома су малаксалост, повишена температура, артритис, васкулне промене на кожи. Васкулитис се испољава и на унутрашњим органима, плућима, централном нервном систему, крвним судовима, уротракту и дигестивном систему. Такође настају и периферне неуропатије.

Дијагноза
Дијагноза ове болести се поставља на основу анамнестичких података, испитивања функције сузних и пљувачних жлезда, налаза биопсије малих пљувачних жлезда и налаза аутоантитела у крви.

Лечење
Када се лечи примарни облик болести, примењује се супституциона терапија за суво око и сува уста, симптоматска за системске манифестације и специфична за активну екстрагландуларну болест.

Прогноза
Код највећег броја оболелих болест је дуга, траје и више деценија. Благ облик се одликује само променама на очима и устима, док код тежих облика долази до испољавања симптома и на другим, унутрашњим органима. Код малог броја болесника ток је неповољан, или због тешких системских манифестација или због настанка малигне лимфоцитне пролиферације.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 15.1.2023