1 2 3 4 5

ВестиШта је скорбут?

Скорбут је стање које се карактерише смањеним нивоом витамина Ц у организму. Људски организам не може да синтетише витамин Ц (аскорбинску киеслину), већ се он мора уносити путем хране (преко 90% витамина Ц се уноси из свежег воћа и поврћа, а остатак из меса, рибе, јаја, млека и млечних производа). У људском организму постоји око 1500 мг витамина Ц који је наталожен у свим ткивима, највише у жлездама, а најмање у мишићима и у масном ткиву.

Витамин Ц представља антиоксидант који штити ћелије у организму од оштећења, али учествује и у бројним реакцијама у организму. Витамин Ц је кофактор у метаболизму тирозина, холестерола и синтезе карнитина, неуротрансмитера, пептидних хормона, кортикостероида, и алдостерона. Учествује у нормалном процесу апсорције гвождја из органа дигестивног тракта, за синтезу хемоглобина и метаболизам фолне киселине, и учествује у процесу синтезе колагена у организму.

Недостатак витамина Ц настаје приликом неуношења свежег воћа и поврћа у трајању од 1-3 месеца је главни разлог за настанак скорбута. Особе под повећаним ризиком за појаву скорбута су дојиље, бебе које су на исхрани крављим млеком током прве године живота, алкохоличари, оболели од анорексије и булимије, пацијенти оболели од инфламаторних болести танког црева, или пацијенти са ресекцијама великих делова гастроинтестиналног тракта, особе у земљама трећег света и социјално угрожене особе.

Статистички подаци показују да се недостатак витамина Ц у одређеној мери јавља код отприлике 14% особа мушког пола и код око 10 % особа женског пола у општој популацији. У земљама са великим бројем социјално угрожених људи, скорбут се јавља чешће него у развијеним земљама. Поједини подаци показују да се скорбут јавља чешће код припадника црне расе, а редје код припадника хиспано популације.

Како се манифестује скорбут?
Симптоми и знаци скорбута су

- губитак апетита, малаксалост и појачано замарање
- постоје болови у зглобовима и мишићима (артралгије и мијалгије)
- често се јавља безвољност и летаргија
- постоји слаб раст и развој код деце и одојчади, а могућ је и губитак телесне тежине
- промене на кожи су и виду задебљавања коже (хиперкератозе)
- постоје болови у костима
- јавља се склоност ка крварењу и тачкаста крварења по кожи (петехије)
- обољевају десни и може доћи до губљења зуба
- постоји сувоћа уста и очију, слично као код Сјогреновог синдрома
- касније може доћи до појаве појачане раздражљивости
- постоје отоци на ногама и рукама
- анемија се јавља код отприлиике 75% пацијената
- постоји отежано и успорено зарастање рана
- може доћи до губитка косе
- може доћи до појаве хематурије (присуство крви у урину), присуства мелене (црна столица) и појаве крви у испљувку
- појачана је склоност ка појави инфекција
- у случају нелеченог скорбута, може доћи до смтног исхода због крварења у можданом ткиву, или накупљања крви у срчаној кеси

Како се поставља дијагноза скорбута?
Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом је основ за постављање дијагнозе која је изузетно тешка због непостојања дефинитивног дијагностичког критеријума.

Као потврда дијагнозе, врши се мерење нивоа витамина Ц у плазми у мерење нивоа витамина Ц у урину након уношења 1г витамина Ц. Низак ниво витамина Ц у плазми постоји код оболелих од туберкулозе, код пушача, код коришћења оралних контрацептива...

Могу се начинити и рендгенски прегледи костију који дају одредјене промене код скорбута.

Како се лечи скорбут?
Лечење скорбута подразумева одринирање витамина Ц (аскорбинска киселина) 250мг 4 пута дневно у трајању од недељу дана. Дозе веће од 1г дневно повећавају могућност ка развоју камена у бубрегу.

Потребно је лечење основног стања које је проузроковало скорбут и омена начина исхране са акцентом на свежем воћу и поврћу.

Извор: симптоми.рс
датум: 21.8.2021.