1 2 3 4 5

ВестиУ Општој болници Панчево тренутно се лечи 108 пацијената, док се њих 12 налази, под сталном контролом и континуираним мониторингом, у Јединци интензиве неге

У Општој болници Панчево се од почетка месеца тестира од 60 до 100 људи из читавог Јужног Баната и од тога 7 до 15 њих је увек и позитивно, трећина је из Панчева. Какву je ситуацијa у нашем граду и да ли је нестабилна рекао нам је др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву.

„У нашој болници има тренутно 108 ковид пацијената, али мора се нагласити да је трећина из Јужног Баната, док је остатак пацијената из Београда и осталих градова Србије. Собизорм да смо близу Београда, наравно да излазимо у сусрет и помажемо људе одатле. Епидемиолошку ситуацију у Панчеву не могу да назовем нестабилном, то је један уобичајени број пријема и отпуста, по броју прегледа морам да похвалим Ковид амбуланту Дома здравља која 24 часа ради одлично свој посао и један велики број пацијената направи скрининг, оно што је за наше Ковид одљење упуте у току дана, сиутација је под контролом и од тих 105 пацијената које имамо у току дана, један део се отпусти, један прими и ми настављамо да радимо под пуним капацитетом“, објашњава др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву.

„Оно што одликује овај талас Ковида, јесте да се јављају доста млађи људи, са тежим клиничком сликом, неки се закасне са јављањем не препознајући симптоме. Тренутно имамо 12 људи у Јединици интензивне неге, од којих су двоје интубирани. Ситуација није наивна али је држимо под контролом, и ми у болници не стичемо утисак да је то нешто нестабилно и да постоји већи број позитивних случајева у односу на претходне дане“, каже др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву.

„Имамо 29 људи из Јужног Баната, неки од њих су са тежом клиничком сликом. Од 108 пацијената 38 људи је на кисеонику, 12 њих је у интезивно, двоје интубираних под механичком вентилацијом са озбиљном клиничком сликом, 8 њих на инванзивној вентилацији и 2 „High flow“ уређаја који великим протоком кисеоника олакшавају људима дисање у акутној фази болести. Поступамо по комплетном протоколу који је прописан од стране Стручне комисије Републике, укључујемо и давање најновијих лекова из групе блокатора интерлеукина. Нажалост имамо и прве смртне случајеве, имали смо од почетка 5 смртних случајева стим да је четири пацијента имало доста пропратних болести и један нешто млађи пацијент који је јуче преминуо уз све мере потпоре и најсавременију терапију интерлеука. Морамо споменути наше инфектологе који су хероји овог доба, њих шесторо су кичма нашег система уз укључивање осталих специјалиста и специјализаната, али њих шесторо практично носе посао, и захваљујући њиховом раду ми имамо сасвим солидне резулатате. Наравно ту су и анестезилози који учествују у раду најтежих пацијената у интензивној нези, то је наравно један тимски рад, ту су наравно наши млади лекари, пулмолизи, интернисти , сви заједно држимо фрот у тој борби против Ковид вируса“, додао је др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву.

Ситуације јесте сада стабилна, али да би тако остало морамо поштовати све прописане мере, то зависи од свих нас, морамо повести рачуна о свом здрављу. Штитећи себе штитимо и све друге око нас.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Прилог Горан Јовичић
Радио телевизија Србије
23.07.2020