1 2 3 4 5

ВестиСТОМАЧНИ ВИРУС

Лето је време када се због високе температуре намернице брже кваре, а бактерије брже размножавају. Услед недовољног одржавања хигијене могу се јавити различити стомачни проблеми.

Проблеми са варењем могу бити и последица покварених намерница, али и загађене воде у купалиштима као и бактериолошки неисправне воде из јавних водовода. Тада се често јавља стомачни вирус.

Симптоми стомачног вируса
Када мала деца добију стомачни вирус често повраћају и имају пролив. Могу имати и болове у стомаку и повишену телесну температуру. Стомачне тегобе јесу инфекција често узрокована вирусом. Тегобе обично почињу неколико дана након што се дете заразило и појављују се нагло.

Често напада више чланова породице или више деце предшколске установе. Инфекција углавном прође након неколико дана. Повраћање углавном престаје након 24 сата, али пролив може да траје седам дана. Да би се пацијент правилно лечио најважније је да што пре дође код лекара.

Како избећи дехидрацију током трајања стомачног вируса?
Озбиљнији проблем може да настане код оних који повраћају и имају јак пролив. То проузрокује да настане брза дехидрација која изазива компликације, посебно код деце, старијих и хроничних болесника, као и код оних чији је имунолошки систем већ био ослабљен. У сваком случају најважније је што пре доћи код лекара, јер је главна терапија и прва помоћ инфузија која надокнађује воду и изгубљене електролите. Већ после прве дозе већина пацијената се боље осећа. Надокнада воде и електролита је најважнија терапија код акутних цревних инфекција, док се антибиотици углавном препоручују деци и онима са већ ослабљеним имунитетом.

Осим инфузије, за опоравак пацијента, такође је важна и исхрана. Важно је да покушају да попију чај без шећера. Све време требало би да једу дијеталну храну, као што су тостирани хлеб, шаргарепа, пиринач куван у сланој води и лагана супа без масноћа. Јогурт, млеко и слаткиши нису препоручљиви. Важно је и да са дијеталном храном наставе и неколико дана пошто нестану симптоми.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 22.7.2022.