1 2 3 4 5

ВестиСтомачне вирусне инфекције

Гастроентеритис представља запаљење желуца и црева које је праћено повраћањем, воденастим проливима и грчевима у стомаку, мучнином са или без повишене температуре, главобољом, хладним знојем, боловима у мишићима, губитком апетита и губитком тежине.

У летњим месецима и сами временски услови погодују развоју и размножавању микроорганизама, па су то месеци када посебно треба обратити пажњу на мере превенције цревних заразних болести, које треба практиковати свакодневно:

- одржавање личне хигијене.

- прање руку (нарочито не заборавити након употребе тоалета, пре и после јела или након игре са кућним љубимцем).

- рекреативно купање на местима где нема изливања фекалне канализације, обавезно туширање након изласка из воде.

- хигијенски безбедна припрема хране.

- проветравање просторија.

Нарочито строга примена превентивних мера неопходна је код особа које негују особу оболелу од гастроентеритиса. Обољење познато још под именом „стомачни грип” је изузетно заразно обољење, релативно често. Сви узрасти су подложни оболевању, али најчешће су то бебе, мала деца, старије особе или особе са нарушеним имунолошким системом. Честе су и епидемије вирусних пролива, шире се обично фекалнооралним путем, али може и респираторним. Ове епидемије честе су у колективним смештајима: болницама, социјалним установама, установама за смештај старих лица, обдаништима, школама.

Већина инфекција пролази спонтано, а као главна компликација се може јавити дехидратација. Симптоми дехидратације би били: слабост, вртоглавица, слабије излучивање мокраће, сувоћа уста и улегнута фонтанела код сасвим малих беба. У случају појаве неке од наведених компликација, обавезно се треба јавити лекару. Уколико проценимо да нема потребе да се јављамо лекару, основно је узимање доста течности, дијетална храна (због иритиране слузнице црева) и доста одмора.

Извор: https://www.batut.org.rs/index.php?category_id=160