1 2 3 4 5

ВестиСтрана тела у носу

Деца често стављају различита страна тела у нос и најчешће су то разне гумице, папир, разне куглице или делови играчака, сунђер, као и „згодна" органска страна тела као што је пасуљ.

Најважнији симптоми су носна опструкција и присуство гнојне секреције, углавном унилатералне, док се бол јавља веома ретко, у случајевима када страно тело притиска и иритира добро инервисане носне конхе. Веома често се у овим случајевима поставља погрешна дијагноза риносинузитиса дуготрајно давање антибиотика и вазоконстриктора. Носни секрет мора бити пажљиво аспириран да би се страно тело визуелизовало.

Пре вађења страног тела носа неопходно је добро проценити да ли се страно тело може обухватити адекватним инструментом, јер у супротном , страно тело се још јаче заглави, што је и најчешћа грешка у лечењу.

Ако је пацијент мало дете, интервенција се изводи тако што дете седи у мајчином или сестринском крилу, док она прекршта своје ноге преко његових, једном руком притиска горњи део тела и руке детета, а другом му чврсто држи главу, све у циљу онемогућавања покрета детета. Лекар дланом руке и прстима да имобилише главу детета палцем подигне врх носа, повећавајући тако видљивост регије. Могуће је користити површну локалну анестезију (спреј лидокаина) пре чишћења секрета, а онда се метални инструмент уводи преко страног тела и адекватним покретом се повуче у носну шупљину и одстрани.

Извор: simptomi.rs