1 2 3 4 5

ВестиИнтерферентне струје

Интерферентне струје су амплитудно модулисане наизменичне струје ниске фреквенције које настају укрштањем двеју струја средње фреквенције. Наиме преклапањем две средње фреквентне струје, од којих је једна са фиксном фреквенцијом од 4000Hz,а друга са промењивом фреквенцијом од 4000Hz до 4100Hz и са помаком у фази, у дубини ткива настаје интеференција од потпуног поништавања до сумирања амплитуда у предвидивој и ниској фреквенцији.Тиме се постиже ефекат нискофреквентних струја,а избегнут је кожни отпор и непријатни кожни осећај.

Током терапијске процедуре може се бирати константна фреквенција,тј. непромењива за све време апликације или ритмична фреквенција која се периодично мења од највише и обратно у супротном смеру.Струја, такође, стално мења интензитет од максимума до 0 и обратно.

Ритмична фреквенција се користи у распону 1-10Hz;1-100Hz;1-50Hz;50-100Hz;90-100Hz.Сваки распон изазива различите ефекте,а избор фреквенције зависи од индикације. Ефекти су највећи у фреквенцији 1-100Hz и испољавају се не испод електрода,већ у зони укрштања поља.

Интерферентне струје изазивају активну хиперемију у ткивима,делују инхибиторно на симпатикус,имају аналгетичко,трофичко и надражајно дејство.Предност ових струја је и у томе што не изазивају електролитички ефекат на кожи.Такође се могу примењивати и у ткивима где постоји и присуство метала. Могу се примењивати биполарном и квадриполарном техником.Интензитет се прилагођава индивидуално до угодног осећаја и зато је неопходно да пацијент има очуван сензибилитет и да је комуникативан. Уобичајено процедура траје 15-20 минута у серији од 10-15 апликација,са паузама у трајању од 2 до 3 недеље због адаптације ткива.

Индикације су пострауматска стања и обољења мишићноскелетног система. Могу се применити и код присуства метала у ткиву,јер интерферентне струје стално мењају смер,услед чега не долази до стварања продукта електолизе,а самим тим не долази до оштећења ткива.

Конраиндикације су:оштећена кожа на месту постављања електрода,крварења,тромбозе,предео пејсмејкера,каротидног синуса и грудног коша,фебрилност,декомпензације органских система,инфективне болести,малигнитет,трудноћа.

Текст на основу извора уредила др Ана Павловић,Општа болница Панчево,Служба за физикалну медицину и рехабилитацију.

Извор: Основи физикалне медицине и рехабилитације- група аутора; Терапијски физикални модалитети- Вукашин Михајловић