1 2 3 4 5

ВестиСТУПОР

Ступор означава одсутност сваке вољне активности, таква особа не реагује ни на какве дражи, не изводи покрете, личи на непокретну лутку.

Узрок настанка
Ступор може настати код повреда главе, инфекција ЦНС-а (централног нервног система), схизофреније, шлога, тумора или апсцеса мозга, инфаркта срца, кардиак ареста, код конзумирања неких лекова (седативи).

Клиничка слика
Ступор је стање утрнулости готово свих функција личности, праћено укоченошћу, летаргијом и абулијом (безвољност). Особа у стању ступора препознаје се по томе што непрестано ћути, уопште не реагује на дражи, одбија храну, има непомично држање тела, лице непокретно попут маске, суморан и одсутан поглед. Особу која је у ступору можемо да дозовемо само гласним дозивањем, јаким дрмусањем и сличним дражима.

Разликују се кататони, депресивни, хистерични и органски ступор. Кататони ступор је стање потпуног губитка спонтаног и активног покретања, болесник сатима укочено стоји, седи, не узима храну, не говори али региструје све што се око њега догађа јер му свест није помућена.

Дијагноза
Поставља се на основу хетероанамнезе (подаци се узимају од рођака или очевидаца), клиничког прегледа, лабораторијских анализа, ЦТ-а (компјутеризована томографија) и НМР-а (нуклеарна магнетна резонанца).

Лечење
Када се доведе особа која је у стању ступора прво се регулишу виталне функције (кисеоник, венска линија, заустављање крварења и сл), а затим се трага за узроком настанка и примењује се каузална терапија у зависности од узрока.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 29.7.2023.