1 2 3 4 5

ВестиКако препознати и спречити сунчаницу и топлотни удар?

Напокон смо у срцу најтоплије сезоне, али осим позитивних утицаја с њом неретко долазе и негативни као што су прве сунчанице или сунчане опекотине.
Сунце, које сви толико волимо има многе предности. Ипак, познато је да није пожељно дуготрајно излагање сунчевим зрацима. Овај драгоцени извор витамина Д препоручљиво је узимати у малим дозама. Током излагања сунцу тело регулише температуру радом кардиоваскуларног система и знојењем. Оно има постављену границу издржљивости од сунчевих зрака те када претераним излагањем пређе ту границу, тело прелази у хипертермију, када више није у стању да производи зној који је потребан за регулисање унутрашње топлоте.
Неконтролисано дуго излагање сунцу доводи до претераног телесног загревања узрокујући тако опекотине на кожи, сунчаницу или топлотни удар. Сунчаница је врло озбиљно стање које у неким озбиљним случајевима може деловати опасно на виталне функције организма.

Дуже излагање главе сунцу доводи до сунчанице, посебно када је потиљак директно на високој температури и под утицајем сунчеве топлоте. Наше тело се хлади радом кардиоваскуларног система и знојењем. Како би знојење било ефикасније за време великих врућина кроз кожу протиче знатно већа количина крви која хлади тело и тако штити своје најважније органе, посебно мозак. Ако несмотрено излажемо главу утицају сунца, температура у глави се знатно повећава. Тело настоји да расхлади мозак тако што више хладне крви упућује у главу. Тиме долази до ширења крвних судова мозга и до наглог поваћања његове запремине. То утиче на појаву симптома који су јако слични потресу мозга и нису нимало безазлени. Озбиљни случајеви сунчанице се могу завршити несвестицом па и коматозним стањем.
Трајање сунчанице зависи од количине излагања високој температури, односно утицаја сунчеве топлоте. Ако је блажи облик сунчанице, симптоми ће нестати у року од неколико сати. У супротном ће бити доста дуготрајнији. Одмах код првих симптома, проузрокованих сунчаницом, потребно је сместити се у хладовину или у свежу просторију у полулежећи положај, ослободити се вишка одеће, допустити кожи да дише и пити веће количине свеже течности како би се тело хидрирало и расхладило изнутра. Такође, потребно је снизити високу телесну температуру стављањем хладних облога на потиљак и главу.

Симптоми сунчанице:
-јака главобоља
-раст телесне температуре
-сува кожа
-поспаност
-вртоглавица
-изненадни "мрак" пред очима
-зујање у ушима
-несвестица

Симптоми топлотног удара:
-убрзано дисање
-убрзан пулс
-повишена телесна температура
-осећај слабости
-сува кожа
-изостанак знојења
-низак крвни притисак
-вртоглавица
-жеђ

Сличан је сунчаници и не мора настати као последица директног излагања сунцу. Топлотни удар могу добити радници у пекари или у индустрији крај високих пећи, као и неопрезни возачи у прегрејаном аутомобилу, кампери који спавју у лоше опремљеном шатору или морнари крај прегрејаног бродског мотора.
Топлотни удар настаје као резултат наглог, прекомерног повећања телесне температуре и немогућности организма да температуру одржи у нормалним границама. Обично се јавља када је повећана влажност ваздуха у време летњих спарина, јер је у таквим условима отежано знојење. У таквим условима температура тела стално расте и досеже вредности и до 40. подеока Целзијусове скале. Овако висока температура доводи до дисфункције централног нервног система која разултује делиријумом, конвулзијама, па и комом. Уколико овакво стање потраје може доћи до трајних оштећења и неуролошких поремећаја. Организам се у оваквој ситуацији брани системском реакцијом, која може проузроковати стање шока.
За време топлотног удара тело губи способност терморегулације тако да се може прегрејати или у неким случајевима расхладити. Због тога је у тежим случајевима неопходно стално мерити телесну температуру и, наравно, сходно томе унесрећеног хладити или утопљавати.
Јако је важно надокнадити изгубљену течност и минерале.

Већ сте се до сада уверили како је најбољи начин којим ћете спречити настанак сунчанице управо избегавање дуготрајног излагања сунцу. Конкретно би требало избегавати излагање за време најјачег сунца. Ако никако не можете да избегнете боравак на јаком сунцу свакако се заштитите шеширом и сунчаним наочарима, а за додатно хлађење, с времена на време, поквасите шешир. Тако ћете хладити главу и ваше тело ће вам бити захвално. За време излагања сунчевим зрацима хидратација је на првом месту. Редовно уносите течност, а ако проводите дане на мору, искористите то и чешће се окупајте.

Занимљива је чињеница да је Сунце смештено далеких 149 милиона километара од Земље, а ипак нам својом енергијом омогућава опстанак. Још од давних античких времена људи су се штитили од сунца тражећи своје уточиште у хладовини, далеко од сунчевих зрака. Када се појавио нови тренд осунчане коже, већина особа почела је превише да борави на сунцу како би постигли „здрав“ и леп тен излажући се сунчевим зрацима без заштите. Временом смо дошли до сазнања како је Сунце битно за наше здравље, али само у умереним дозама.

Сунце свима доноси позитивну енергију, снагу и весеље, управо зато уживајте у летњим чарима и свакако се заштитите како бисте на крају још једне сезоне понели са собом само оне позитивне доживљаје.

Текст на основу извора уредио Милан Кивић, медицински техничар Опште болнице Панчево

Извори:
https://www.021.rs/story/Zivot/Zdravlje/166281/Koji-su-simptomi-suncanice-a-koji-toplotnog-udara.html
https://www.biramzdravlje.rs/blog/kako-prepoznati-i-spreciti-simptome-suncanice-a96
https://www.medikompoliklinika.com/teme/saveti-strucnjaka/177-suncanica.html
https://dzns.rs/suncanica-i-toplotni-udar/