1 2 3 4 5

ВестиСветска недеља дојења, 1–7. август 2020. године

ДОЈЕЊЕ –ТЕМЕЉ ЖИВОТА

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године.

И састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Сисање, осим што задовољава потребу за храном,дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.

ПРЕДНОСТ ДОЈЕЊА ЗА НОВОРОЂЕНЧЕ/ОДОЈЧЕ:

-Обезбеђује правилан раст и развој

-Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система

-Смањује ризик од гојазности

-Подстиче развој интелигенције

-Штити од многих болести

-Смањује ризик од пролива

-Смањује ризик од појаве алегрија

ПРЕДНОСТИ ДОЈЕЊА ЗА МАЈКУ:

-Помаже успостављању емоционалне везе са дететом

-Смањује крварење после порођаја

-Доприноси нормализацији телесне масе

- Смањује ризик од појаве остеопорозе

-Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника

-Смањује ризик од постпорођајне депресије

-Смањује ризик од појаве анемије.

Мајчино млеко се брзо вари, брже него адаптирано, тако да бебе које сисају брже огладне.Пре него што се успостави устаљена производња млека према потребама ваше бебе,дојење би требало да буде на захтев ваше бебе, односно што чешће.Честа дојења такође помажу у стимулисању производње млека током првих недеља. Ваше новорођенче би у првом месецу требало да сиса 8 до 12 пута дневно,што значи у периоду од сат и по до три сата.Код новорођених беба не би требало да прође више од 4 сата између два подоја, чак ни током ноћи. Како беба расте сисаће ређе и успоставиће устаљени ритам оброка. До другог месеца дојења беба ће вероватно смањити број оброка 7 до 9 подоја на дневно-што ће значити више ноћног сна за вас.

У нашем породилишту су сетре ангажоване у спровођењу здравствено васпитних мера у циљу подршке и заштите дојења.Мајкама се дају адекватни савети и информације како би се решиле све недоумице и потешкоће како би на најбољи начин успоставе лактацију и дојење.

Уживај у дојењу, буди поносна мајка.

Марина Богосављевић, Струковна медицинска сестра, ГАО

Литература: https://www.unicef.org/serbia/teme/dojenje