1 2 3 4 5

Вести16. октобар – Светски дан хране

16. октобар се обележава као Светски дан хране, у складу са тим месец октобар је проглашен за месец правилне исхране. Овај дан се обележава са циљем подизања свести, информација и знања у корсит глобалне борбе против глади.

Такође, један од циљева је да се формирају исправни ставови у вези правилне исхране, а посебно код деце и младих. Више од половине становника Србије има проблем са прекомерном тежином, при чему је 21 % гојазно, а 35 % у предгојазној категорији. Велику пажњу треба обратити на децу и младе, јер све више је гојазних у тој популацији. Много су већи изгледи за успех едукативних програма о правилној исхрани ако се са њима започне у најранијем детињству, деца лакше усвајају здраве навике у исхрани.

Правилна исхрана повољно утиче на здравље, квалитет живота, спречава болести, стања која су последице неадекватне исхране ,појачава одбрмбене способности, поправља психофизичку кондицију, радну способност. Формирање правилних навика у исхрани је веома важна. Савремени начин живота донео је промене у начину исхране, коју карактеришу, нередовни оброци , већи унос тзв. брзе хране, мањи унос поврћа, воћа. Рационална исхрана представља ондос између количине унете хране и количине утрошене енергије. Одступање од ове равнотеже доводи до преобилне или недовоњне исхране. Са друге стране постоји и много гладних, више од шестине човечанства, највише на Афричком континенту. 2017. године више од 20 милиона људи је изложено ризику од масовне глади.

Начин исхране је једини важан и одлучујићи фактор здравља који је под нашом контролом!

Др Николај Шаре, OБ Панчево