1 2 3 4 5

Вести28. јул – Светски дан борбе против хепатитиса

Од 2010. године Светска здравствена организација (СЗО) је установила 28. јул као дан обележавања борбе против хепатитиса. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга, који је открио вирус хепатитис Б.

У свету се годишње региструје 1,4 милиона оболелих од хепатитиса А који услед лоше опште хигијене као и недостатка безбедне воде за пиће и лоших хигијенских навика погађа махом најнеразвијеније земље Африке и Југоисточне Азије. Вирусом хепатитиса Б и Ц инфицирано је око 325 милиона људи. Годишње од ових инфекција умре око 1.300.000 људи, што је једнако смртности од ХИВ/АИДСа, туберкулозе и маларије. Хронични хепатитис Б и Ц су главни узроци настанка цирозе и рака јетре и најчешћи разлози за трансплантацију јетре у Европи. Иако Србија није земља са великом учесталошћу хепатитса Б и Ц у општој популацији, неке су групе грађана изложене већем ризику инфекције (особе које инјектирају дроге и особе које често мењају сексуалне партнере). Хепатитис је вирусно запаљење јетре. Изазивају га вируси хепатитиса (А, Б, Ц, Д, Е, и други). Код неких особа болест добија хроничан ток и временом може довести до цирозе или тумора јетре. Код одређеног броја инфицираних може се јавити жутица, уз појаву тамне мокраће и светле столице те малаксалост, слаб апетит, главобоља, мука, гађење на масну храну, симптоми слични грипу. Често, болест добија хроничан ток када не даје никакве симптоме.

Хепатитис А се преноси контаминираном храном или водом као и прљавим рукама. Вируси хепатитиси Б, Ц и Д се могу добити на следеће начине:

-Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом

-Употребом зараженог прибора који се користи при интравенском или интраназалном коришћењу дрога или убризгавању лекова

-Током хемодијализе (ретко)

-Путем трансплантације органа са инфицираног донора, трансфузијама крви и крвних продуката, сперме, органа и ткива (данас веома ретко јер се врши обавезно тестирање дарова даваоца)

-Акцидентално – убодом на иглу или оштар инструмент или излагањем крви инфицираних особа (често код здравствених радника)

-Ако се користе нестерилни инструменти при операцијама, интервенцијама, инвазивним процедурама, стоматолошким и другим интервенцијама којима се нарушава интегритет коже (тетоважа, акупунктура, пирсинг, козметичке процедуре)

-Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену (четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте) са особом која је инфицирана

-Са заражене мајке на новорођенче

Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви.

Током кампање Светског дана хепатитиса, Светска здравствена организација (СЗО) позива све земље и партнере да промовишу тему “Инвестирајте у елиминацију хепатитиса“. СЗО ће објавити нове процене за додатне инвестиције потребне за постизање глобално договорених циљева елиминације хепатитиса до 2030. године, у контексту универзалног здравственог осигурања. Вирусни хепатитис Б и Ц су водеће инфективне убице, али већина глобалних лидера и јавности остаје несвесна тога. Вирусни хепатитис Б и Ц погађају 325 милиона људи широм света, што доводи до око 1,4 милиона смрти годишње. То је друга главна заразна болест након туберкулозе, а 9 пута више људи је заражено хепатитисом него ХИВ-ом. Смрти од хепатитиса се повећавају током протекле две деценије, што указује на недостатак глобалне свести и деловања, укључујући и оне међу највишим доносиоцима одлука. Постизање елиминације хепатитиса до 2030. године ће захтевати велико повећање средстава за превенцију хепатитиса, услуге тестирања и лечења као део постизања универзалног здравственог осигурања. Нова анализа трошкова СЗО наглашава да ће бити потребно додатно финансирање од 6 милијарди долара годишње у земљама са ниским и средњим приходима између 2016. и 2030. године, како би се достигли циљеви елиминације хепатитиса.

На Светски дан хепатитиса 2021.године, придружите се циљу да помогнете 325 милиона људи. Зауставите незнање и занемаривање вирусног хепатитиса - делите информације о томе. Образујте себе и друге, упознајте ризике за вирусни хепатитис и могућности за услуге тестирања. Ако вам је дијагностикован хепатитис Б или Ц, разговарајте са здравственим радницима о могућем лечењу, надзору или врстама терапије. Ако се открију рано, ризик од хроничних болести и финансијског оптерећења за вас и вашу породицу могу се избећи. Предузмите акцију данас!

Текст уредила др Милица Маравић, Онкологија ОБ Панчево.