1 2 3 4 5

ВестиСветски дан борбе против беснила

Светски дан борбе против беснила биће обележен данас у свету и у Србији са циљем подизања јавне свести и скретања пажње на важност превенције те најстарије и најсмртоносније заразне болести познате човечанству.

У Србији се беснило код животиња јавља од 100 до 120 пута годишње, али нису забележени преноси беснила на људе. Хумано беснило је заразна болест која се на људе преноси уједом заражене животиње
Стручњаци су упозорили на опасну, 100 одсто смртну болест од које годишње у свету умре 55.000 људи, од којих је половина деце старости испод 15 година и од које сваких три минута у свету неко оболи, као и да још увек није забележен случај излечења.
Подсетили су да се у Србији мали број животиња вакцинише преко године, што значи да је угроженост заразе паса и мачака, а самим тим и преношења болести на грађане, велика.

То је тешка болест од које може оболети сваки сисар, између осталих и човек, али најчешће оболевају пси, вукови, мачке и лисице, при чему се узрочник болести налази у пљувачки животиње, а зараза се шири уједима заражених животиња или контактом повређене коже или слузокоже са пљувачком заражене животиње. Када се неуролошки симптоми развију, беснило је фатално како за животињу, тако и за човека.

Знатно ређе од уједа заражених паса и вукова оболева крупна стока, односно коњи, свиње и козе и оне међусобно готово никада не преносе беснило.
Појава и ширење те болести могу лако бити спречени, а вакцинација је најважнији чинилац превенције беснила.

Извор:
www.rtv.rs
www.rts.rs