1 2 3 4 5

ВестиШта је тимом?

Тимом представља најчешћи тумор који се налази у предњем делу медијастинума (средогруђе). Тимус представља лимфоидни орган који се налази у предњем медијастинуму.
Не постоји јасна разлика између бенигних и малигних тимома, осим у клиничком понашању (код инвазивних тимома који продиру у околне структуре, десетогодишње преживљавање је око 15%, док је код неивазивних тај проценат око 90%).
У питању су тумори који сачињавају око 20-25% тумора средогруђа (медијастинума), а чак 50% свих тумора предњег дела ове регије.
Тачан узрок настанка ових тумора није у потпуности познат, али је доведен у везу са бројним системским обољењима. Чак сваки трећи пацијент са тимомима има неке од симптома и знакова мијастеније гравис. Такође, могућа је појава дерматомиозитиса, системске склерозе, лупуса, Кушинговог синдрома, синдрома неадекватне секреције антидиуретског хормона...

Класификација тимома је
I стадијум-тумор ограничен и у капсули,
II-тумор врши инвазију на плућну марамицу, или околно масно ткиво,
III-тумор врши инвазију на перикард, велике крвне судове, или плућа,
IV-метастезе у перикарду, или плеури.

Статистички подаци показују да се ови тумори најчешће дијагностикују током пете деценије живота, али деца чешће показују симптоме у односу на одрасле особе. Такође, сообе женског пола су нешто чешће погођене овим типом тумора у односу на особе мушког пола.

Како се манифестују тимоми?
У питању су промене не показују брзи раст и често се развијају годинама сваки трећи пацијент нема никакве симптоме и потпуно је несвестан постојања овог тумора
-чешћа је појава симптома код деце, него код одраслих особа
-могућа је појава бола у грудима и отежаног дисања (диспнеја)
-често се јавља кашаљ, са промуклошћу
-код великих тумора могу се јавити симптоми плућне инсуфицијенције, поремећаја срчаног ритма и опструкције шупље вене са периферним едемима, али је ова појава ретка
-појава дуплих слика (диплопија), замор, маласксалост указују на мијастенију гравис

Како се поставља дијагноза тимома?
Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом није довољна да се постави дијагноза и потребне су допуснке анализе.

Дијагноза се најчешће поставља на основу рендгенског снимка грудног коша из две пројекције и скенера (компјутеризована томографија).

Како се лече тимоми?
Лечење зависи од стадијума болести. Код првог стадијуа довољна је само хируршка ресекција тумора, док се код инвазије околних органа и ткива препоручије радијациона терапија и хемиотерапија након оперативног лечења.

Извор: текст преузет са сајта simptomi.rs