1 2 3 4 5

ВестиТРЕТМАН ЋУТАЊЕМ - ОМИЉЕНО ОРУЖЈЕ НАРЦИСОИДНИХ ОСОБА

Особе са нарцистичким поремећајем изузетно утичу на људе у својој околини. Један од облика емоционалног злостављања који примењују је третман ћутањем. Емотивни партнери особа са нарцистичким поремећајем третман ћутањем могу доживети као тежак облик кажњавања.

Шта је третман ћутањем?
Из угла нарцисоидне особе, третман ћутањем значи:
- постављање себе у позицију контролора,
- супримирање и утишавање намера друге особе,

Избегавање решавања конфликта, избегавање проналаска компромиса, одрицање од личне одговорности,
-кажњавање друге особе (“жртве”).

Колико траје третман ћутањем?
Ова пасивно-агресивна тактика може се спроводити данима, па и недељама. Наравно, без објашњења. Једини циљ је контрола и деморалисања партнера. Верује се да је третман ћутања најтежи облик емотивног злостављања.

Партнер који је у улози жртве, често може имати високу емоционалну интелигенцију, емпатију и вештину решавања сукоба. Иако се са нарцисоидном особом не може доћи до компромиса, може уложити велике напоре како би престала “тишина”. Тако долази до слања бројних порука и позива, али без одговора.

У суштини, намера нарцисоидне особе је крајње неодобравање, у намери да чини “жртву” тако безначајном да се она игнорише, па је “жртва” у очима нарцистичке особе готово непостојећа.

Да ли вас третман ћутањем подсећа на понашање деце?
Емоционална зрелост нарцистичке особе је слична детету узраста од 5 година који љутито одбија да се игра са вршњацима у песку због безначајних разлога. Даља комуникација није могућа без одлуке нарциса да “жртви да другу шансу”. На тај начин, нарциси негују лажни осећај контроле.

Често ће нарцисоидна особа захтевати да се “жртва” извини за било какав прекршај који је можда починила (“жртва” је можда поставила ограничење или увела границу од емоционалног злостављања). Понекад ће нарцистичка особа одлучити да прекине однос када партнер постави ултиматум, или када решење неспоразума захтева компромис. Нарцисоидна особа ће радије прекинути везу него да буде потенцијално “угрожена”.

-Примери третмана ћутањем
Манипулација ћутањем
Манипулација ћутањем је када злостављач одбија да разговара са Вама одређено време јер одбијате да се сложите са његовим захтевима.

Пример: Мајка Вас зове да Божић проведете заједно, у њеној кући. Ви не можете, а њена реакција је одбијање Ваших позива и потпуно одбијање комуникације.

Кажњавање ћутањем
Кажњавање ћутањем је када злостављач одбија да разговара са Вама зато што се нисте понашали према његовим “критеријумима”. У овом случају, неће прихватити ни искрено извињење.

Пример: Нисте стигли на договорено место у договорено време, али имате оправдани разлог за кашњење. Искрено се извините, али то није довољно.

Кажњавање и срозавање самопоуздања
Кажњавање и срозавање самопоуздања се дешава онда када сте урадили или рекли нешто што таквој особи не прија. У разумним односима, та особа ће Вам скренути пажњу на оно што јој не прија, међутим, нарцисоидна особа Вам то неће рећи, али ће се наљутити. Тако своје окружење оставља немоћним и не прихвата извињења.

Пример: Ваш партнер одбија да разговара са Вама, а када га питате шта га мучи, одговара “Ако ти је стало до мене или ме волиш, знала би шта ме мучи; да се бринеш, извинила би се за оно што си урадила”. Или уместо оваквих одговора, на сва питања о проблему не одговара.

Срозавање самопоуздања
Када злостављач потпуно игнорише шта сте рекли, мења тему разговора или не одговара на питање које генерално захтева одговор, будите сигурни да покушава емотивно срозавање партнера. Ово је омиљена тактика инфантилних нарциса.
Пример: На послу је потребан радник са вештинама које Ви поседујете. Ви се јављате дизањем руке и кажете “Ја то могу”, шеф игнорише и понаша се као да ништа није видео ни чуо.

Како преболети третман ћутањем?
Ћутање је облик емоционалног злостављања који нико не заслужује и не треба да толерише. Ако било ко осећа одсуство комуникације, то је сигуран знак да треба да прекине такав однос, крене даље и зацели ране.

Терапеути људе који напуштају овакав токсични упућују на разумевање чињенице да нарцисоидне особе нису развиле способност изражавања емпатије, реципроцитета и спремност на компромис. У процесу опоравка се може осећати жалост због губитка везе која у суштини није ни постојала, односно била је једносмерна, у корист подизања ега нарцисоидне особе. У тренутку када се партнер не слаже са нарцистичком особом или постави здраве границе, нарцисодна особа развија арсенал тактика злостављања.

Ћутање је њихово омиљено оружје.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 31.8.2023.