1 2 3 4 5

ВестиТУМОРИ УРИНАРНОГ ТРАКТА И МОКРАЋНЕ БЕШИКЕ

Крв у мокраћи (хематурија) без икаквих болова, па макар се јавила и при само једном мокрењу, често је знак присуства малигног тумора на бубрегу или мокраћним потевима и бешици.

Већ прва безболна хематурија је знак аларма.

Да би се искључило или потврдило присуство тумора на уринарном тракту и одмах започело одговарајуће лечење потребно је што пре обавити детаљно испитивање уринарног тракта. Само једно безболно мокрење крви је обавезан разлог за јављање урологу.

Тумор мокраћне бешике спада међу најчешће туморе код човека. Јавља се чешће у старијој животној доби. Тумор у мокраћној бешици се у вечини случајева може успешно уклонити операцијом кроз мокраћни канал. Сама операција траје 15-60 минута и пацијент сутрадан или прекосутра иде кући. Након операције, неопходно је да се пацијент редовно контролише у одређеним временским интервалима, јер постоји висок ризика да се тумор појави поново.

Треба нагласити да даљи ток болести и судбина пацијента зависи од тога како је урађена прва операција тумора, тј. од искуства уролога који је изводи. Није, дакле, свеједно да ли ће Вас оперисати уролог који има релативно мало искуство или је већ урадио више хиљада ових операција. Тумори на бубрегу или мокраћним путевима између бубрега и бешике захтевају отворену операцију. Они изискују нешто дуже задржавање у болници.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 5.8.2023.