1 2 3 4 5

ВестиПриликом уједа пчела и оса у пределу главе, уста и врата обавезна помоћ лекарa

Доласком лепог времена честим боравком у природи, нажалост ни повреде нису ретке, поред пацијената који најчешће помоћ током ноћи потраже због срчаних тегоба, буде и оних којима је због повреда или и уједа кућних љубимаца пружена помоћ у амбуланти.

“Спортске активности су у мало већем јеку, тако да су честе повреде, имамо сваки дан бар неколико повреда у игри напољу, у паду са бицикла, љуљашке и тако даље. Често кућни љубимци у игри некад претерају и у тој игри са кучићима и они одреагују, како одреагују и повреде”, каже доктор Вељко Божић оториноларинголог и начелник ОРЛ одељења Опште болнице Панчево.

Приликом боравка у природи треба бити пажљив јер је повећан број пацијената који су се у болницу јављали због убоде оса пчела и крпеља.

“Ми смо имали доста уједа пчела, оса, зоља и тада. Оне изазову тако мало озбиљније реакције. Ако настану повреде најчешће су то уједи у пределу главе и врата и онда може доћи до гушења. Имали смо управо таквих неколико случајева, чак смо више пацијената хоспитализовали. Седећи у кафићима, деси се да се спусти оса у сок или пиво и неконтролисано ми то узмемо и најчешће уједе усну или за језик то може некада бити и фатално”, каже доктор Вељко Божић, ОРЛ специјалиста и начелник ОРЛ одељења Опште болнице Панчево.

. Поред повреда приликом падова, редовни пацијенти у амбуланти су и пацијенти са упалом средњег уха које су учесталије како почне сезона купања. Доктор Божић напомиње да је добро после купања да се истуширамо и исперемо мало ухо под тушем.

Прилог можете погледати ОВДЕИзвор: РТВ Панчево
датум: 5.7.2023.