1 2 3 4 5

ВестиУПАЛА БУБРЕГА

Акутна упала бубрега је инфекција горњег дела уринарног тракта која најчешће настаје продором бактерија из мокраћне бешике путем мокраћовода у бубрег. Пре свега је погођена цревна област и бубрежна карлица или нешто ређе бубрежне тубуле.

Инфекцију бубрега најчешће изазива бактерија Есцхерицхиа цоли која из дебелог црева улази кроз мокраћну цев у мокраћну бешику и ту се почиње размножавати и ширити. Жене чија уретра је краћа и ближе аналном отвору, потенцијално извору бактерија, имају четиру пута више заступљену инфекцију бубрега него мушкарци.

Уколико се не почне на време са лечењем, упала бубрега може проузроковати непоправљива оштећења бубрега. Хронични пијелонефритис је трајно запаљење бубрега које може оставити ожиљак на бубрезима и може водити до хроничног оштећења бубрега. Ова болест бубрега је најчешћа код пацијената који имају предиспозиције да им се врати акутни пијелонефритис. Инфекција се може проширити крвотоком, па тада може настати сепса која је често опасна по живот.

Симптоми упале бубрега
Без обзира на узрок, симптоми акутног бактеријског пијелонефритиса су обично исти. Први симптоми су обично прожимање, дрхтавице кроз цело тело, уз пратњу високе температуре и бола у зглобовима и мишићима, укључујући и бол у боковима. Могуће је да симптоми уопште не скрену пажњу на бубреге. Такође се могу јавити симптоми као што су бол који пече током мокрења, потреба за неодлоложним мокрењем, или учестало мокрење.

Код акутних инфекција, симптоми се развијају убрзано, прво се примећује висока температура, после које обично уследи промена боје мокраће, а затим осетљивост у боку. Оваква врста бола у бубрегу се разликује од грчева у стомаку, као последица камена у бубрегу, по томе што су континуални и не јављају се у таласима, остају у једној тачки и погоршавају се уколико се особа креће.

Пацијенти са хроничним пијелонефритисом могу имати акутне инфекције, при чему понекад нема симптома, или симптоми могу бити тако благи да прођу непримећени. Ово са собом носи ризик да запаљење може напредовати полако и непримећено током много година, све док не дође до пропадања које узрокује престанак рада бубрега.

Извор: stetoskop.info
Датум: 9.8.2021.