1 2 3 4 5

ВестиУПАЛА КРАЈНИКА

Крајници су лимфни чворови, који се налазе са обе стране ждрела и имају улогу у имуном систему организма. Акутна упала крајника није ретка појава, нешто чешће се јавља у дечијем узрасту него код одраслих. Мое се јавити као део клиничке слике неког инфективног обољења или системске болести, или самостално. Упаљени крајници су црвени, болни и отечени.

Шта изазива запаљење крајника?
Најчешће се као узрочници помињу различите бактерије и вируси (стрептокок, стафилокок, пнеумокок, аденовируси...).

Како препознати упалу крајника?
Клиничка слика је заједничка за све ангине, а постоје само различити степени локалних тешкоћа као и промене општег стања болесника. Деца бурније реагују, као и одрасли чије су имунобиолошке снаге ослабљене или исцрпљене. Болест се развија од неколико часова, до неколико дана, а болесници се врло често сами лече.

Као локални симптоми јављају се дисфагијске сметње:
- Бол у пределу тонзила, симетрично изражен, болови су нарочито интензивни при гутању, а врло често се шири и према ушима.
- Споља на врату болна осетљивост те регије или већег подручја врата.
- Већ другог -трећег дана, могу да се пипају увећане, болне лимфне жлезде врата.
- Некада је присутна појачана саливација (лучење пљувачке), а некада и осећај сувоће и задах из уста.
- Може да буде присутан тризмус (грч вилице) услед чега је узимање хране отежано, а и говор може бити измењен.

Болест већ од почетка прате и општи симптоми: висока телесна температура, дрхтавица, болови у мишићима, општа сломљеност, малаксалост, главобоље.

Постоје разни облици ангине (гушобоље, запаљења врата), у зависности од узрока и стадијума обољења

"Angina catarralis" - најчешће вирусног порекла, јавља се самостално или у продрому инфективних болести. Тонзиле су увећане, хиперемичне (јако црвене).
Гнојне ангине - на црвеној тонзили се виде беличасте тачке загнојених лимфних фоликула. Код ангине "lacunaris" су те тачке смештене у криптама тонзила, а њихова околина је запаљена.
"Angina confluens" - гнојна беличаста поља су сливена у веће површине. Код ангине псеудомембранацае гнојне скраме покривају обе тонзиле и прелазе на околину, лукове и меко непце.
Улцерозне и некротичне ангине - "angina ulceroza Plaut - Vincenti" је проузрокована спирохетом "bucalis" и "bacilus fusiformis". Већином се локализује на једној тонзили, а може и на слузници ждрела. На тонзили се види већи или мањи улкус, чија је површина пекривена прљаво - беличастим сивкастом скрамом. Међу некротичне ангине се убрајају оне које дају необичне, некротичне промене на површини тонзиле, као код инфективне мононуклеозе и леукоза.

Постављање дијагнозе
Дијагнозу код ангина није тешко поставити, због тога она спада у домен лекара опште медицине и педијатра.

Како излечити упалу крајника?
Лечење се са успехом обавља давањем антибиотика и сулфонамида. Такође могу да се дају аналгетици, антифлогистици за ублађавање локалних болова. Терапија треба да таје 5 - 7 дана.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 2.5.2023.