1 2 3 4 5

ВестиВирусни артритиси

Вирусни артритиси су бенигни инфекцијски аpтритиси који могу бити изазвани различитим виpусима: рубеле, хепатитиса Б, арбовирусима, вирусом мумпса, инфективне мононуклеозе, варичеле, аденовирусима и другим.

Патогенетски механизми ових артритиса нису још у потпуности разјашњени. Најједноставнији и најјаснији механизам настанка ових артритиса је директна инфекција синовијског ткива вирусом. Међутим, све се више пише и дискутује о имунолошком механизму као покретачу запаљенског процеса у зглобу у току вирусне инфекције.

Артритис се јавља у продормалном стадијуму или на почетку клиничких манифестација одређеног вирусног обољења. Почиње нагло, кратко траје (1-2 недеље) и не рецидивира, са изузетком артритиса у току рубеле. Вирусни артритиси најчешће захватају више зглобова, миграторни су, често праћени макулопапулозним или другим кожним променама и лимфаденопатијом. Знаци инфламације, клинички и лабораторијски, знатно су блажи него код бактеријких артритиса. У дијагнози помаже типична клиничка слика основне инфективне болести и специфични серолошки тестови. У лечењу се примењују нестероидни антиинфламаћијски лекови.

Извор: симптоми.рс
11.11.2022.