1 2 3 4 5

ВестиВИШЕПЛОДНА ТРУДНОЋА

Вишеплодна трудноћа представља истовремени интраутерусни развој више плодова.

Вишеструка трудноћа настаје у 12% свих спонтаних трудноћа, али само 14% преживи до термина. У неким случајевима долази до губитка целе трудноће, али се врло често деси, да дође до губитка само једног плода.

Једнојајчани близанци/монозиготи-настају оплођењем једне јајне ћелије, која се потом дели на две структуре,способне да се развију у одвојене комплетне јединке. Јављају се у једном од 250 порођаја.Тип монозиготних близанаца зависи од времена раздвајања, па према томе разликујемо четири варијанте:

Раздвајање у прва три дана од оплођења. Уколико се раздвајање деси у првих 72 сата од оплођења, формирају се два ембриона, два амниона и два хориона. Формирају се две постељице, које могу бити одвојене или међусобно спојене.

Раздвајање између четвртог и осмог дана. У овом периоду, формирају се два ембриона у две одвојене амнионске кесе, док је хорион један заједнички (диамниоти,монохориати).

Раздвајање осмог и деветог дана. У овом временском интервалу се формирају два ембриона у оквиру заједничке амнионске кесе (моноамниоти,монохориати).

Касно раздвајање.Ако се раздвајање догоди касније, када је формиран ембрионални диск, одвајање плодова ће бити непотпуно. Тада се развијају сајамски близанци.

Двојајчани близанци/дизиготи-Настају оплођењем две јајне ћелије, и сматра се два су два пута чешћи од монозигота. Двојајчани близанци су чешћи у познијим годинама.Чешћи су код африканаца, ређе код белаца, а најређе код азијата. Стимулација овулације у лечењу инфертилитета доводи до великог броја јатрогено насталих близанаца.

Дијагноза близаначке трудноће се одређује на основу клиничких, биохемијских и биофизичких прегледа. На основу клиничког прегледа, констатује се већи фундус материце, у каснијој трудноћи палпирају се два плода, и региструју се две срчане радње. Повишене вредности алфа фетопротеина, хуманог хорионског гонадотропина. Дефинитивну дијагнозу даје ултразвучни преглед. Ултразвучнм прегледом се већ у првом триместру може утврдити број хориона. Фетуси различитог пола су по правилу, дихориати.

Матерналне компликације у близаначкој трудноћи су јако израженије код близаначких трудноћа. Мучнина и повраћање су чешће интезивније. Повећава се волумен крви, пулс, а пораст тежине се креће од 16-20кг. Превремени порођај се дешава 7-10 пута чешће него код једноструке трудноће. Чешће су хипертензија, абрупција плаценте.Просечни губитак крви при вагиналном порођају код близаначке трудноће износи око 1л. Прерастегнутост материце доводи до слабије контрактилности материчног мишића,после порођаја. Феталне компликације настају углавном због превременог порођаја. Учесталост конгениталних аномалија је 2-3 пута већа. Јавља се значајна разлика у тежини плодова. Мртворођеност и неонатална смрт је 10 пута чешћа него код једноплодних трудноћа.

Када се на почетку трудноће постави сумња, да се ради о близаначкој трудноћи, важно је направити ултразвучну потврду броја плодова у материци и тачно датирати трудноћу. Прегледом се прати фетални раст, количина плодове воде, евентуално појава аномалија, присуство и изглед централне мембране. Како превремени порођај представља главну компликацију, примењује се токолитичка терапија, апликација серклажа и саветује се строго одмарање.

Најповољнији положај плодова за вагинално завршавање порођаја је када оба плода предњаче главом. Када је други плод постављен карлично, поступак порођаја је исти као и код једноструке трудноће. Ако је други плод постављен попречно, вагинални порођај подразумева унутрашњи окрет и екстракцију плода за једну или обе ножице. Уколико први близанац предњачи карлицом, највећи број акушера сматра да порођај треба завршити царским резом.

Трострука трудноћа-сматра се да тројке спонтано настају једном у 10 000 трудноћа. Пораст тежине код мајке се креће од 20-25кг.Трудноћа се обично завршава између 32-34 недеље гестације,а просечна маса плода је око 1800гр.

Четворострука и трудноћа са пет и више плодова је изузетно ретка. Код таквих трудноћа, карактеристично је то да се предлаже редукција ембриона у првом триместру, и свођење трудноће на двоструку. Изводи се у периоду између 10-13 недеље. У свету је до сада забележен већи број преживелих петорки.

Др Емир Шефити,клинички лекар на ГАО

Извори:Гинекологија и акушерство,група аутора.