1 2 3 4 5

ВестиВИЗИНГ

Свирање у грудима може бити и симптом (када га чују друге особе) и знак (када се чује само стетоскопом). За овај симптом се често употребљава енглески термин "wheezing" (визинг).

Узрок настанка
Визинг узрокују опструктивна обољења плућа и дисајаних путева, постојања страних тела, компресијом споља (тумори), али је најчешћи узрок астма.

Клиничка слика
При нормалном дисању, линеарна брзина ваздуха у трахеобронхијалном стаблу није довољна да доведе до визинга, нити било каквог другог звука који се чује без стетоскопа. Дисање постаје чујно и околини тек када, услед сужења дисајних путева, настане турбулентни проток ваздуха. Најужи део дисајних путева представљају трахеја и прве четири генерације бронха. После четврте генерације, попречни пресек дисајних путева се нагло повећава. Зато визинг настаје само уколико се, директно или индиректно сузе трахеја и велики бронхи.

Уколико је већи број малих дисајних путева опструиран, заостаје већа количина ваздуха у алвеолама. Да би се истиснуо, потребна је контракција дисајне мускулатуре. Ово за последицу има повећање перибронхијалног притиска, који сужава трахеју и велике бронхе. Рендгенски је показано да се код опструкције малих дисајних путева трахеја може сузити за 1/3, па и ½ свог пречника. С обзиром да су трахеја и бронхи детета мекши него код одраслог, они ће и лакше колабирати, тако да је визинг много чешћи симптом у одојчади и мале деце, него у веће деце и одрсалих.

Дијагноза
Основно обољење се поставља на основу анамнезе, објективног прегледа, исипитивања плућне функције, прегледа спутума, рендгенографије грудног коша, ЦТ-а (компјутеризована томографија), НМР-а (нуклеарна магнетна резонанца), сцинтиграфије плућа и др.

Лечење
Лечи се основно обољење које је узроковало визинг.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 1.6.2023.