1 2 3 4 5

ВестиЗАШТО МЛАДИ ПИЈУ?

Алкохол је популарна социјална психоактивна супстанца која се веома често злоупотребљава. То што је његова употреба раширена, не значи да је нешкодљив. Алкохол се налази у различитим алкохолним пићима, а нека од тих пића садрже мање, а нека више алкохола. Свака употреба алкохола од стране малолетне особе се сматра злоупотребом. Алкохол утиче на психу и мења начин на који људи мисле,осећају, говоре.

Он може да има краткотрајне и дуготрајне ефекте на тело. Медицински гледано он делује депресивно на централни нервни систем, а то се одражава кроз неосетљивост чула на надражаје из спољашње средине. Колико ће нека особа бити пијана, зависи од тога колико је количина унета, колико брзо га је попила, да ли је скоро јела, колика је њена телесна тежина, а чак и од тога како је расположена. Неки људи су опуштенији и лакше комуницирају са другима када пију, а други се осећају јадно и тужно. Под дејством алкохола говор је отежан, реакције се успоравају и особи је све теже да јасно размишља. Понекад су пијани људи јако агресивни. Превише алкохола оштећује јетру, мозак, срце и желудац, а понекад доводи и до смртног исхода.

Алкохолизам је болест у којој осба пије и када то проузрокује проблеме у животу. Таква особа не може да предвиди колико ће попити. Организам алкохоличара је измењен и не може да функционише без алкохола. Када не пије има симптоме кризе (дрхтавица, грозница, халуцинације). Употреба алкохола је део традиције, обичаја и културе многих народа. Рођење, смрт, успех, неуспех-често су праћени употребом алкохолних пића. Умерене количине алкохола унете у организам опуштају, стварају привид увећаних способности, дају улепшану слику менталне и физичке снаге. Вероватно због таквог дејства алкохола људи и пију. Кажемо да алкохол има тренутно лажно позитивно дејство, али веома штетне последице.

ЧЕТИРИ СТАДИЈУМА УПОТРЕБЕ АЛКОХОЛА:

Експериментална употреба-Млади понекад експериментишу са алкохолом. Они виде промене расположења које се јављају под дејством алкохола. Понекад се осећају добро, а понекад имају лоша искуства-боли их глава, мучнина.

Редовна употреба-Коришћење алкохола у посебним ситуацијама (журке, дискотеке). На овом стадијуму постоји још увек степен контроле, када и колико се пије.

Преокупација аклохолом-у овој фази млади људи пију да би елиминисали, или умањили лоша осећања са којима иначе не могу да изађу на крај (успех у школи, раскид са партнером, свађа са родитељима). Такође почиње да се развија и физичка отпорност на дејство алкохола, због чега је потребна и већа количина алкохола који се уноси. Ово је ВАЖАН ЗНАК УПОЗОРЕЊА, да се иде ка алкохолизму.

Хемијска зависност-долази до губитка контроле. Млади се у овој фази труде да родитељима и пријатељима покажу како немају никаквих проблема, али основно правило код хемијски зависних је да се никада не може предвидети колико ће дуго опијање трајати, нити колико ће алкохола бити унето.

Извор: http://www.izjzkg.rs/centri/centar-za-promociju-zdravlja/195-novembar-mesec-borbe-protiv-bolesti-zavisnosti?fbclid=IwAR0R7w99xDesN57y4w0F__hIOU8MGJ4RQ2GA7oS_IgTmSnx-2SxawHAMJw0