1 2 3 4 5

ВестиЗглобне промене у гљивичним инфекцијама

У току системских микоза ретко се може јавити инфекција зглобова акутног (пролазни артритис) и хроничног тока (деструктивни артритис). Микотични артритис се обично јавља код болесника са смањеном одбрамбеном способношћу, а инфекција настаје најчешће удисањем, а реде инокулацијом, хематогеним или неким другим путем. Најчешћи узрочници су кокцидиомикоза и хистопалзмоза. Артритис се манифестује болом и отоком више зглобова, уз често присуство нодозног еритема. Артритис траје кратко и пролази без секвела, а изузетно прелази у хроничну деструктивну форму. У бластомикози и криптококози инфекција зглоба се јавља изузетно и обично је захваћен један зглоб. За клиничаре је наинтересантнија могућност појаве кандидијазе. "Candida albicans" је чест сапрофит коже и дигестивног тракта, која у условима смањене отпорности организма може постати патоген и изазвати клиничке симптоме и знаке сепсе захватајући различите органе и системе. У условима дисеминације кандиде зглобови могу бити захваћени код 75% болесника. Инфекција зглоба настаје хематогеним путем из дигестивног или уринарног тракта или директном инокулацијом у зглоб. Најчешће је захваћен коленски зглоб. Код 25% болесника артритис је полиартикулски. Инфекција може захватити дискусе дорзалне и лумбалне кичме.

Дијагноза микотичних артритиса поставља се на основу клиничке слике, кожних и серолошких тестова, а најбоље на основу доказа мицелијума гљивице директно у синовијској течности или у култури.

Најуспешнији антибиотик за лечење микотичних инфекција зглобова за сада је Амфотерицин Б, а може се применити и Флуороцистозин или Кетоканазол.

Извор: симптоми.рс
11.11.2022.