1 2 3 4 5

ВестиКвалитет живота особа са епилепсијом

Имати епилепсију или бити родитељ детета са епилепсијом подразумева бројне изазове – од едукације себе али и људи у окружењу, до бриге о учесталости и интензитету самих напада, преко питања везана за лечење и ограничења у свакодневном животу до константне неизвесности везане за наставак квалитетног живота.

Људи са епилепсијом су постигли велике ствари: Достојевски је патио од епилепсије темпоралног режња. Теодор Рузвелт је са епилепсијом био председник САД, а у том периоду је изговорио и реченицу која би могла бити и мото многих људи који живе са епилепсијом „Храброст није имати снаге да идете даље. Храброст је ићи даље кад немате снаге“.

65 милиона људи у свету има дијагностиковану епилепсију, што је мотивисало бројне неурологе, психијатре и психологе да направе смернице да живот нових пацијената буде неометан, квалитетан и испуњен, али да се са друге стране поведе рачуна о безбедности пацијената, као и људи који су у њиховом непосредном окружењу. Посебна пажња се усмерава на децу и родитеље како би сви били адекватно припремљени за потенцијални напад, али и за самосталан живот уз адекватну антиепилептичну терапију.

Безбедност и епилепсија
Код неких епилептичних напада постоји такозвана аура, односно предосећај да ће се напад јавити убрзо. Када се то догоди, важно је да пацијент легне или седне и, ако је могуће, позове помоћ. Ако сте у друштву особе која у том тренутку има напад, најважније је да останете прибрани и да је чувате. Како бисте обезбедили особу која има напад а и себе, пожељно би било:
1) Уклањање оштрих предмета из непосредне околине;
2) Одређивање времена напада од почетка до краја (веома значајан податак за даљу дијагностику);
3) Уколико особа са нападом лежи, поставити је у бочни кома положај како не би дошло до загрцнућа;
4) Остати са особом и до сат времена након напада јер је у том периоду често изражена конфузност;
5) Позвати Хитну помоћ уколико напад траје пет минута или дуже, ако се један напад догоди одмах за другим (такозвани епилептични статус), ако се чини да се особа гуши или има потешкоћа са дисањем, или ако је особа повређена.

Вожња и епилепсија
Ограничена вожња је један од најтежих аспеката епилепсије. Свака држава има различите смернице у вези са епилепсијом и вожњом, а улога лекара је да обавести о овим смерницама. У Србији, ни кандидати за возаче моторних возила, категорије А и Б, којима ће управљање моторним возилом бити основно занимање, као ни кандидати за возаче моторних возила категорије Ц, Д и Е ако болују од било којег облика епилепсије или других поремећаја свести, нису способни за управљање моторним возилом у јавном саобраћају.
Дужина слободног периода без напада је кључни податак који се узима у разматрање при доношењу одлуке да ли особа са епилепсијом може да вози или не. У Србији је важно да слободан период буде после укидања лека, тј. да је антиепилептик под контролом укинут и да је потом прошло две године слободног периода без напада (тада се и дијагноза епилепсије укида.)

Расположење и епилепсија
Епилепсија и поремећаји расположења су уско повезани. Стопе анксиозности и депресије су много веће код људи са епилепсијом него у општој популацији. Неки антиепилептици могу погоршати ова осећања, а неки имају потенцијал да их побољшају. За проблеме са расположењем, први корак је да се уверите да антиепилептик не погоршава проблем. Након тога, могу се размотрити различити приступи, укључујући психотерапију, вежбе, као и вештине социјалне интеграције. Понекад, након напада, људи се могу понашати насилно или изгубити инхибицију и понашати се неприкладно. Неки људи могу доживети депресију или психозу, која може трајати данима након напада. Опет, интеграцијом психолога и психотерапеута, подиже се свест о корелацији депресије и епилепсије.

Деца и епилепсија
Учешће деце с епилепсијом на часовима физичког васпитања у школи је пожељно, како не би настала стигматизација због њиховог одвајања од друге деце. Потребно је подстаћи укључивање у тимске игре, уз извесна ограничења (активности на висини су забрањене). Пливање је дозвољено уз надзор одрасле особе пливача, роњење и скокови у воду су забрањени

Фјодор Достојевски, Теодор Рузвелт и Боби Џоунс су само нека од имена личности који су имали епилепсију – што је доказ да постављена дијагноза епилепсије не сме да обесхрабри пацијента, а да је наставак квалитетног и нормалног свакодневног живота и те како могућ!

др Владимир Чукић, одељење Неурологије, Општа болница Панчево

Извори:
- www.edmontonepilepsy.org/
- www.nhs.uk/conditions/epilepsy/living-with/
- Neurologija za studente medicine, MFUB, 2020