1 2 3 4 5

ВестиКОНТАКТНА СОЧИВА

Контактна сочива представљају сочива која се директно стављају на сузама прекривену предњу површину рожњаче, уместо у рам наочара.

Још од 19. века је постојала идеја о контактним сочивима. Данас, више од 150 милиона људи широм света, носи контактна сочива, било да се ради о корекцији видне оштрине, из естетских разлога или из терапијских разлога.

Основне предности контактких сочива су:

-не мења се величина посматраних предмета, што омогућава видну корекцију и код особа које имају велику разлику у диоптрији између очију, или диоптрију само на једном оку

- омогућава успешну корекцију изражених астигматизама

- своди на минимум недостатке сочива у наочарима, нема деформације ликова у периферним деловима видног поља, нема деформације равних површина, нема замагљивања наочара

-обојена контактна сочива могу да маскирају деформисану дужицу и пупилу

- користе се као заштитни слој код разних обољења рожњаче (оштећења услед дуготрајног зарастања рана код повреда рожњаче, обољења и дистрофија рожњаче, кератоконуса)

- одређени професионални и естетски разлози

Основни недостаци контактних сочива:

-недостатак рожњаче за кисеоником. Уколико се контактно сочиво носи више часова долази до смањења кисеоника у сузама и долази до поремећаја метаболизма рожњаче, што изазива оток и ранице на рожњачи. Проблем недостатка кисеоника се решава захваљујући разним материјалима од којих се сочива праве, што даје већу пропустљивост за кисеоником.

-развој инфекција. У след ношења сочива ремети се нормалан ток суза, и уколико се не води адекватна хигијена сочива, уноси се већи број микроорганизама у сузе, што може изазвати инфекцију

-реакције на рожњачи и коњунктиви услед дуготрајног неправилног ношења

-тешкоће приликом одржавања, теже постављање код старијих особа

-неке професије (рад у условима велике прашине), као и спортови у води, нису индикација за ношење контактних сочива

- релативно висока цена за коришћење

Данас су у употреби тврда и мека контактна сочива. Тврда контактна сочива се постављају тако што да прекривају централни део рожњаче. Основна индикација за њихово ношење је кератоконус (обољење рожњаче које доводи до њеног истањења и испупчења у централном делу) и код особа које имају реакције на ношење меких сочива. Данас су у примени гас пропусна сочива, која обезбеђују довољну количину косеоника рожњачи. Тврда сочива се носе током дана, а ноћу скидају. Мека контактна сочива су савиљивија и прекривају целу рожнњач и део беоњаче. У одређеној мери су пропусна за кисеоник. Захваљујући еластичнсти добро се подносе, јер се прилагођавају површини рожњаче. Она омогићавају стварање протеинских депозита на својој површини што може изазвати алергијску реакције на вежњачи.

Постављање контактних сочива

Потребно је првенствено добро опрали руке пре наношења сочива. Избегавати коришћење масних сапуна који би могли да се лепе за површину сочива. Посебно је избегавати употребу хидратантних крема и лосиона. Неки лекари препопучују да се увек ставља прво сочиво у исто око прво сваки пут, како се не би помешало десно и лево сочиво. Нежно протресите кутијицу у којој стоји сочиво, уколико се заглавило. Извадите сочиво и поставите на длан. Добро га исперите одговарајућим раствором за контакнта сочива. Узмите сочиво на врхове кажипрста и средњег прста руке са које стране се сочиво наноси. Палцем и кажипрстом друге руке повуците горњи капак на горе, а доњи на доле. Поставите сочиво док гледате на горе или право. Потом нежно затворите капке и направите покрете оком у круг, како би сочиво лепо налегно на рожњачу. Без обзира на адекватно одржавање, контактна сочива би трабло мењати чешће због превенције ставрања депозита на њима и како не би дошло до њихове контаминације и последичног развоја инфекције ока.

Tекст уредио: др Милош Плавшић, очно одељење, Општа болница Панчево

Извори:

Слободан Голубовић и сарадници, Офталмологија, Медицински факултет у Београду, 2010

https://www.allaboutvision.com/contacts/contact_lenses.htm

https://www.allaboutvision.com/contacts/contact-lens-tips.htm