1 2 3 4 5

ВестиЛумбална пункција

Лумбална пункција је поступак или тест којим добијамо мождано-кичмену течност или ликвор, која је нормално бистра и безбојна и окружује мозак и кичмену мождину.

Индикације за лумбалну пункцију су најчешће дијагностичке, али могу бити и терапијске када се у субарахноидни простор апликују лекови или матичне ћелије, или убризгава контрастно средство током неурорадиолошких процедура.

Најчешће индикације су у дијагностици мултипле склерозе (присуство олигоклоналних трака, повишене вредности имуноглобилна), полинеуропатија, енцефалитиса и менингитиса (упале мозга и можданих опни), леукемија (присуство малигних ћелија). Крв у ликвору може да укаже на мождано крварење (нарочито значајно када нам ЦТ-мозга није доступан).

Изводи се увођењем игле у субарахноидни простор између трећег и четвртог, или четвртог и петог трнастог наставка, односно пршљенског лука лумбалних пршљенова.

Ово је простор у коме не може доћи до повреде кичмене мождине, јер се она код одраслих завршава у висини горње ивице другог слабинског пршљена, а код мале деце до трећег слабинског пршљена.

При примени методе болесник може да лежи или седи.

Поступак траје око 15 минута, не захтева општу анестезију. Добијени ликвор се при пункцији узима у више стерилних епрувета и шаље на бројна лабораторијска испитивања - биохемијска, цитолошка, серолошка и имунолошка.

Опоравак у већини случајева подразумева болничко збрињавање у трајању од 24 часа, где је неопходно апсолутно мировање.

Са друге стране постоји значајан број пацијената код којих опоравак траје краће. Они 30 до 60 минута проведу у болници, лежећи на стомаку, како би смањили оптрећење на лумбални део кичме. Одмах након тих 60 минута се враћају уобичајеним свакодневним активностима.

Нешто што је препоручљиво је да пацијент у периоду опоравка појача конзумирање течности.

Пункција је скоро рутинска дијагностичка метода у неурологији, релативно безболна и безопасна и представља врло битну дијагностичку методу.

Текст на основу извора уредио Милан Китановић, медицински техничар.

Извори:

-http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:412281-Lumbalna-punkcijaIgla-prolazi-izmedju-dva-prsljena

-https://www.ordinacije.info/lumbalna-punkcija-vadenje-kicmene-tecnosti/

-https://gospodarzdravlja.com/lumbalna-punkcija-postupak-oporavak-i-posledice/