1 2 3 4 5

ВестиХроничан бол чест проблем суграђана

Свако од нас сусрео се са неком врстом бола, било да је то акутини или хронични. Бол је субјективан осећај и не може се измерити али је важно да пацијент опише лекару шта осећа и тако добије одређену терапију која му је потребна. Људи често прибегавају узимању лекова без рецепата што им, кажу лекари, може само погоршати стање.

Бол је један од најчешћих свакодневних проблема са којима се сусрећемо. Један од најчешћих је главобоља, али има и оних који су јачег интензитета и јављају се као последица одређених болести. С обзиром на то да је бол субјективни осећај и да не постоји скала бола, он се може проценити једино на основу исказа пацијента. Лекови који се дају током терапије имају нежељена дејства уколико пацијент није дао тачну информацију и преувеличавају у опису свог бола.

За пацијенте који су спровели дијагностику и знају шта је разлог, у Општој болници би ускоро требало да буде отворена амбуланта где могу потражити помоћ. Не постоји терапијска процедура која би тренутно решила бол у виду операције, па је зато амбуланта намењена хроничним болесницима, најбоље решење.

Хронични бол може да утиче на наш свакодневни живот јер поред тога што је непријатан, спречава нас у обављању свакодневних активности. Утиче на сан и понекад хронични болесници нису у стању да сами брину о себи. За пацијнете код којих је индикован бол могу се примењивати лекови локалног типа или технике регионалне аналгезије и анестезије путем ултразвука. Један од савета лекара је никако не узимати лекове на своју руку, без рецепта већ отићи и посаветовати се са доктором.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 11. март 2020. год.