1 2 3 4 5

ВестиПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ-ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ

Очување здравља мајке и детета, као основни и почетни постулат за будућност, у великој мери зависи од процента деце на природној исхрани. Дојење је најприроднији дар, најздравији начин исхране новорођенчета, одојчета и малог детета до навршене друге године. Дојење и мајчино млеко унапређују здравље мајке, детета, и здравље током читавог живота.

Не само састав, већ је и количина млека прилагођена узрасту детета и његовим потребама и зато мајчино млеко представља стандард исхране. Дојење је много више од храњења. Мајчино млеко има непроцењиву вредност за свеобухватни развој, јер садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија, а код одојчади смањује ризик од синдрома изненадне смрти. Веома је важно да се, током боравка у породилишту, мајка и новорођенче не раздвајају, јер мајка тада може подојити дете чим се оно пробуди. Примена анестезије током порођаја (општа или епидурална) не представља препреку за рани почетак дојења.

У нашем породилишту, медицинске сестре које брину о исхрани новорођене деце имају знања, способности и вештина да подрже жене у дојењу . Обезбеђени су услови да мајка и новорођенче, пре и за време боравка у породилишту, добију потребну помоћ и подршку за успешно дојење, према међународним препорукама (започињање дојење у оквиру првог сата од рођења, искључиво дојење до навршених шест месеци и наставак дојења до две године и дуже).

Охрабрујемо и омогућавамо рани контакт кожа на кожу што је могуће раније после порођаја, у трајању од најмање један сат или дуже, ако су мајка и новорођенче добро.Током раног контакта кожа на кожу и најмање током прва два сата, после рођења потребан је опрез и мере предострожности, тако што здравствени радници надзиру,процењују и реагују уколико се региструју знаци дистреса новорођенчета. Мајке које су поспане или под дејством анестезије захтевају додатни надзор. Подржавамо све мајке да започну дојење што је могуће раније после порођаја, у оквиру једног сата.

Уколико није могуће остварити контакт кожа на кожу непосредно по рођењу и први подој у оквиру првог сата (царски рез у општој анестезији, крварење мајке и сл.) настојимо да се оствари што је могуће раније, када стање мајке дозволи, најкасније 4-6 сати од рођења детета. Пружамо мајкама практичну помоћ да би биле способне да започну и успоставе дојење и решавају најчешће тешкоће.

Текст уредила Сања Станисављевић, висока струковна медицинска сестра, Гинеколошко-акушерско одељење

Извор:уредба-о-националном-програму-подрске-дојењу-породицној-и-развојној-нези-новородјенцета/