1 2 3 4 5

Вести31. мај – Светски дан без дуванског дима

Сваке године, 31. маја обележавамо Светски дан без дуванског дима. Светски дан без дувана 2021. године обележава се под слоганом „ДОНЕСИ ОДЛУКУ- ОСТАВИ ДУВАН”.
Употреба дувана је повезана са близу шест милиона смртних случајева широм света, укључујући 600 000 смртних случајева повезаних са изложеношћу дуванском диму. Дувански дим из окружења повезан је са оболевањем од малигних болести, са болестима срца и крвних судова и дисајних путева. Излагање дуванском диму има штетне последице по здравље беба и деце.

Сваке године у ЕУ више од 650 000 становника умре због болести повезаних са пушењем, а још 13 милиона становника је болесно од озбиљних, хроничних болести које су повезане са употребом дувана. Контрола дувана је управо због тога један од јавноздравствених приоритета у ЕУ још од 1987.године.
У 2015.години у Европској унији пушило је 26% становника, што је смањење у односу на 2012.годину када је тај проценат износио 28%. Скоро 80% од тренутно постојећих пушача живи у земљама са ниским или средњим приходом (WХО, 2016.)

Према Истраживању Завода за јавно здравље Панчево спроведеном у Јужнобанатском округу (2016.) људи су у великом проценту изложени дуванском диму у својој кући (40,1%), у туђој кући нешто више (46,2%) а највише на местима где излазе (47 %). На послу је 15% испитаних изложено дуванском диму. Исто истраживање показује да 59,1% испитаника сматра да се Закон о забрани продаје дуванских производа малолетницима не примењује у потпуности. Већина (68,1%) сматра да позитиван пример одраслих знатно утиче на младе, али их не види у свом окружењу (41,5%).

Дувански дим значајно загађује животну средину и ваздух у затвореним просторима, а значајан део честица дуванског дима се таложи на различитим површинама и тако излаже људе, а нарочито малу децу, штетним састојцима и канцерогенима (тзв. задржани дувански дим; енгл. thirdhandsmoke).

Студије су показале да закони којима се забрањује пушење у затвореним просторима, као што су барови и ресторани, могу побољшати здравље запослених у тим просторима и здравље опште популације.

Постоји много разлога за престанак пушења
- Пушачи имају већи ризик да развију тешки облик COVID-19 и умру од ове болести. - Дуван утиче на физички изглед и угрожава здравље породице и пријатеља у окружењу.
- Пушење смањује плодност жена, a дуван и никотин штете бебама.
- Пушење или коришћење електронских цигарета у присуству деце угрожава њихово здравље и утиче посебно на развој болести органа за дисање.
- Дуван штети готово свим органима тела и узрокује преко 20 врста рака.
- Употреба дувана утиче лоше на рад срца.
- Пушење негативно утиче и на вид и слух.
- Наргиле, загревани дувански производи као и електронске цигарете штетни су по здравље.
- Употреба дувана изазива негативне социјалне и економске последице. Новац утрошен на дуван може се употребити за важније и корисније ствари.
- Употреба дувана и одлагање отпада од дуванских производа загађују животну средину.

Постепен опоравак тела од штетних ефеката пушења почиње одмах по прекиду пушења:
- 20 минута након престанка пушења крвни притисак пада и пулс се смањује.
- 12 сати после прекида пушења, ниво угљен-моноксида у крви пада на нормалу.
- После 2-12 недеља без пушења, циркулација се побољшава и функција плућа се побољшава.
- Након 1-9 месеци без пушења, кашаљ и отежано дисање се смањују.
- После једне године без цигарета ризик од коронарне болести се приближно упола смањио.
- Десет година без цигарета смањује ризик од рака плућа на приближно половину, а такође се смањује и ризик од рака уста, грла, једњака, мокраћне бешике, грлића материце и панкреаса.
- Након 15 година без пушења ризик од коронарне болести је исти као код непушача.

Кратки савети за сузбијање жеље за пушењем и жудње за цигаретом
- Одлагање: Одложите пушење колико год можете пре него што ћете попустити својој жудњи за цигаретом.
- Дубоко дисање: Удахните дубоко 10 пута како бисте се опустили док жудња за цигаретом не прође.
- Пијење воде: Вода за пиће је здрава алтернатива цигаретама.
- Одвраћање пажње: Урадите нешто друго да бисте себи одвратили пажњу од цигарете – истуширајте се, читајте, шетајте, слушајте музику!

Текст на основу извора уредио медицински техничар Кивић Милан, Општа болница Панчево.

Извори:
https://www.zjzpa.org.rs/nacionalni-dan-bez-duvanskog-dima-2017-godine-odrasli-puse-i-mene-guse/
https://www.zjzpa.org.rs/13989-2/