1 2 3 4 5

Вести13. март – Дан борбе против глаукома

Дан борбе притив глаукома се обележава 13. марта. Значајност глаукома лежи у чињеници да је други узрочник слепила, после катаракте, како у свету, тако и код нас. Обележавање Светског дана борбе против глаукома има за циљ информисање и подизање свести код људи о „крадљивцу вида“, како глауком често називају.

Глауком је хронична болест која постепено доводи до оштећења периферног и централног вида. Манифестује се повећањем очног притиска, долази до губитка ширинe видног поља и промена на видном живцу. То је облик оптичке неуропатије, одноно скуп болести оптичког живца која доводи до губитка и оштећења ћелија можданих ганглија.

Постоје три врсте глаукома:

-Примарни глауком – када је болест последица повишеног очног притиска, а при томе не постоји никакво друго обољење. Јавља се код људи после 40. године живота.

-Секундарни глауком- карактерише га повишен очни притисак, али настаје као последница неке друге очне боелсти, повреде, шећерне болести, упале ока, тумора.

-Конгенитални или урођени глауком се може приметити код беба уколико имају велику рожњачу. Он настаје јер се ткиво из очне коморе није повукло , па очна водица не може да отиче, што изазвива раст очног притиска.

Нормалан очни притисак износи 12-22ммХг. Важно је да се ова болест на време дијагностикује јер у таквом случају постоје велике шансе да се вид сачува. Лечење глаукома може бити медикаментозно (капи за очи) и хирушком интервенцијом. Сврха лечења капима је да се нормализује очни притисак и да се на тај начин спречи оштећење ока, иако је основна болест и даље присутна.

Превенција настанка глаука не постоји, али ризичне групе треба да буду опрезне. У ризичну групу спадају особе које у породици имају дијагностикован глауком. Такође, уколико постоје глаумакоматозне промене на једном оку, вероватно је да ће болест прећи и на друго око. Препоручују се редовне офталмолошке контроле. Губитак вида узрокован глаукомом се не може повратити, али се очни притисак правилним лечењем може држати од контролом.

Текст на основу извора уредила:

Клинички лекар интерног одељења др Карличић Мирјана

Извори:

1.Институт за Јавно здравље Крагујевац

2.Офталмологија, уџбеник за студенте Медицинског факултета у Београду