1 2 3 4 5

ВестиГрозница Западног Нила

West Nile вирус (вирус Западног Нила) је један од чланови рода флавивируса за које се зна да узрокују болест код људи. Вирус Западног Нила се на људе преноси са комараца. West Nile вирус може заразити коње, птице, псе и друге сисаре. Међутим, дивље птице су оптимални домаћини за овај вирус. West Nile вирус потиче из Африке и Азије. Године 1999, пријављен је први случај West Nile вирусне болести у Њујорку и од тада се болест шири Северноамеричким континентом.

West Nile вирус узрокује озбиљне клиничке манифестације у око 1% особа које су инфициране, с повећаним морбидитетом и морталитетом код особа старијих од 50 година. Код хоспитализованих пацијената, неуролошке последице од вируса западног Нила су тешка слабост, а око 10% болесника развија комплетну арализу. Један од 150 Њест Ниле вирусних инфекције резултира енцефалитисом или менингитисом, а смртност од је 3-15%. Особе старије од 75 година су нарочито угрожене. Мање од 1% особа које су инфициране West Nile вирусом развије тешку болест, а са средње тешким обликом болести, морталитет је чак до 15% Нарочито су угрожене старије особе. Поодмакла доб је највећи фактор ризика за неуролошке болести, нарочито код особа старијих од 75 година. Статистички подаци показују да не постоји разлика у оболевању између полова, а нарочито су старије особе склоне оболевању од ове инфекције.

Како се манифестује грозница Западног Нила?
Инкубација за West Nile вирус је око 5-15 дана. Симптоми благе инфекције могу трајати 3-6 дана и укључују појаву повишене телесне температуре у око 20% случајева. Остали симптомиобухватају мучнину, анорексију, слабост, миалгија, главобоља, бол у леђима, осип, бол у очима, и повраћање
Симптоми тежих болести укључују тешку мишићну слабост, парализу, фотофобију (осетљиовост на светло), епинападе и промене менталног стања, респираторне симптоме, а на кожи се јављају еритематозне, макулопапулозне или друге оспе које се јављају на врату, трупу, рукама, или ногама.
Знакови енцефалитиса и менингоенцефалитиса могу да се јаве. Они укључују промене менталног стања, као што је збуњеност, укоченост, или кома. Такође, могу да се јаве слабост лица, дупле слике, губитак вида, смањен осећај укуса, слабост мишића, смањен осећај, хиперрефлексију и позитивни патолошки рефлекси (нпр., Бабински знак, Хоффман знак).

Како се поставља дијагноза грознице Западног Нила?
Анамнеза са клиничкким прегледом је основa у постављању дијагнозе.
Од анализа се ради комплетна крвна слика која може показати повишене, или нормалне вредности леукоцита.
У случају енцефалитиса, хипонатријемија (снижени ниво натријума) могу бити присутни. Компликације у виду синдрона неодговарајуће секреције АДХ (СИАДХ) могу да се јаве.
Лумбалном пункцијом могу да се пронађу повишени протеини и леукоцити.
Серолошко тестирање обухвата утврђивање нивоа имуноглобулина М (ИгМ) у серуму.
Лажно позитивни резултати могу се појавити због блиског односа Њест Ниле вируса са другим флавивирусима.
У акутној болести, компјутеризована томографија (ЦТ) не показују никакве знакове

Како се лечи грозница Западног Нила?
На жалост не постоји адекватна терапија код овог обољења.
Лечење обухвата адекватну физикалну терапију код пацијената који су имали обољења центрланог нервног система.

Извор: simptomi.rs