1 2 3 4 5

Вести28. јул – Светски дан борбе против хепатитиса

Светски дан хепатитиса одржава се сваке године 28.јулa. Тренутно у свету са хепатитисом живи 290 милиона људи. Aктуелни слоган ,,Пронађимо милионе неоткривних“ указује на један од највећих проблема везаних за хепетитис-поред познатих бројки оболелих, постоје милиони људи у свету који су заражени, а да немају знакове инфекције. Милиони људи код којих болест напредује тихо, подмукло и који при том могу несвесно да преносе инфекцију даље.

Уопштено, хепатитис означава запаљење јетре. Употреба алкохола, токсини, неки лекови и одређена медицинска стања могу узроковати хепатитис. Велики број вируса може узроковати запаљење јетре, али су нам најзначајнији вируси хепатитиса Б и Ц, због хроничног тока болести и озбиљног оштећења јетре.

Акутна инфекција хепатитис Б вирусом односи се на краткорочну инфекцију која траје до 6 месеци од инфицирања. Ток болести може бити од благог или асимптоматског до озбиљног стања које захтева болничко лечење. Понекад организам може да се избори са вирусом и без специфичног лечења и да елиминише вирус из организма.

Хронична инфекција хепатитис Б вирусом односи се на доживотну инфекцију вирусом. Шансе да особа има хроничну инфекцију, поред осталог, зависе од година инфициране особе. Око 90 % деце инфициране вирусом хепатитиса Б развију хроничну инфекцију. Насупрот томе, око 5 % одраслих развије хронични облик болести. Временом, хронични хепатитис Б може да узрокује проблеме са јетром укључујући оштећење, цирозу , рак јетре и смртни исход.

Хепатитис Б вирус се шири када крв, семена течност или друге телесне излучевине са инфициране особе уђу у организан особе која није инфицирана. Вирус се преноси сексуалним контактом са зараженом особом ( најчешћи пут заразе код одраслих особа), коришћењем интравенских дрога (уколико више особа дели игле и другу опрему за венско убризгавање дроге), у току порођаја, са мајке на бебу, у току хемодијализе и сл.

Хепатитис Б се не шири дојењем, коришћењем истог прибора за јело, грљењем, пољупцима, руковањем, кашљањем, кијањем.

Многе особе заражене вирусом хепатитиса Б немају симптоме и не знају да су заражени. Уколико се симптоми појаве, могу да укључе повишену температуру, замор, губитак апетита, повраћање, тамну пребојеност мокраће, свелу пребојеност столице, бол у згобовима, жуту пребојеност коже и беоњача. Уколико се појаве симптоми, обично је то у првих 3 месеца од заражавања.

Једини начин да се потврди болест је да се уради тестирање на вирус хепатитиса Б. Тестирање може да покаже да ли особа има тренутну инфекцију или је можда раније прележала вирусну инфекцију. Предлаже се да се тестирање на вирус хепатитиса Б ради код свих трудница, код људи који су били у сексуалном контаку са особом позитивном на хепатитис Б, укућани оболелог од хепатитиса Б, корисници интравенских дрога.

Најбољи начин за превенцију хепатитиса Б је вакцинација. У Србији постоји обавезна вакцинација деце и здравствених радника.

Против хепатитиса Ц не постоји вакцина, али постоји низ начина да се заштитимо од инфекције. Потребно је избегавати све видове ризичног понашања који се доводе у везу са могућим преношењем вирусне инфекције: прибор за личну хигијену не делити са другим особама , у контакту са крвљу носити рукавице ( за здрваствене раднике), користити презервативе током односа, избегавати тетовирање тела, пирсинг и сл. или инсистирати на стерилном прибору за тетоважу. Хепатитис Ц се ипак, најчешће преноси између уживаоца интравенских дрога, због употребе заједничких игала. Више од половине заражених постају хронично инфицирани вирусом. Иако инфицирани врло често немају тегобе и не осећају се болесно, инфекција вирусом хепатитиса Ц може довести до озбиљних проблема –цирозе јетре и рака јетре.

Хепатитис Б и Ц не може се добити социјалним контактом, руковањем са зараженом особом, грљењем или седењем поред заражене особе.

У данашње време се интензивно ради на побољшању лечења, посебно вирусног хепатитиса, употребом новијих лекова и њихових комбинација. Ипак, први корак у искорењивању вирусних хепатитиса је тестирање и откривање милиона скривених случајева.

Текст на основу извора припремила др Мирјана Бркић

Извори:

www.worldhepatitisday.org

www.cdc.gov

www.who.it

www.hronos.rs