1 2 3 4 5

ВестиКоксартроза - артроза кука

Коксартроза представља артрозу кука.То је дегенеративна промена зглобне хрскавице, која узрокује промене и на осталим деловима, а пре или после се карактерише болом и оштећеном функцијом зглоба.

Узрок настанка
Тачан узрок ове, као и других артроза се не зна, али су позната стања која поспешују њено настајање. То су конгенитална сублуксација кука, аномалије у дужини ногу, дисплазија ацетабулума и Пертесова болест.

Клиничка слика
Главни симптом коксартрозе је бол при ходу. Најчешће се јавља бол у препони и глутеалном пределу, укоченост кука, ограниченост покрета и крцкање у куку, али и бол у колену. Крцкање кука настаје када због недостаткa хрскавице долази до додиривања, трљања кости о кост. Краткотрајна укоченост при првим покретима, ограничени обим поједниних покрета (највише унутрашње ротације) и тешкоће при обувању, најважнији су рани знаци. Касније може доћи до скраћења ноге и значајне атрофије мишића. Скраћење ноге је последица померања главе фемура (бутне кости), истрошености, истањености или потпуног губитка хрскавице на појединим деловима зглобне површине, али и деформације главе фемура, импактирања врата у главу бутне кости или протрузије ацетабулума. То су уједно и најчешће компликације артрозе кука, као и разлози за хируршко лечење.

Дијагноза
Осим на основу симптома, болест можемо дијагностиковати и на основу рендгенског снимка. Карактеристичне радиолошке промене на захваћеном зглобу у виду сужења зглобног простора, промене на костима и појаве остеофита потврђују дијагнозу,а у peтким случајевима у дијагностици се можемо користити и другим радиолошким претрагама (ЦТ, НМР). Главни фактори ризика да се јави артроза кука су: године, повреде зглоба, вишак килограма, дисплазија кукова и генетска предиспозиција.

Лечење
Нажалост, промене на хрскавицама и костима су иреверзибилне (непоправљиве). Лечење се састоји у смањењу бола и мишићног спазма, побољшању функције, спречавању контрактура и оспособљавању за активности дневног живота. У почетним фазама обољења примењује се физикална терапија, препарати глукозамин – сулфата и нестероидни антиинфламаротни лекови који умирују бол. У раној фази артрозе добар ефекат могу дати и хијалуронска киселина као и плазма обогаћена тромбоцитима (ПРП) у зглоб кука. Применом ових метода се може постићи одлагање хируршке интервенције и значајна поправка квалитета живота пацијента. Поред овога лечење може бити и кинезитерапијом (растеретне вежбе и потом јачање мишића стабилизатора зглоба), електротерапијом, као и хируршко лечење (палијативни, каузални, артропластике, артродезе и експериментални покушаји замене или регенерације хрскавице).

Текст на основу извора уредио Иван Марић, високи струковни техничар Опште болнице Панчево

Извори:
Биоцентар.рс
Стетоскоп.инфо
Реуматологија.рс