1 2 3 4 5

ВестиЛекови у трудноћи

Вро често постављано питање трудница свом гинекологу су:
-Шта смем да користим код одређених симптома, температуре, главобоље, мучнине, болова у леђима, горушице?
-Смем ли да користим ранију (пре трудноће ) терапију за нека хронична стања и смем ли наставити са њом у трудноћи?
-Смем ли користити одређене антибиотике?
-Да ли лекови које користим имају утицаја на плод?
-Да ли имају штетног утицаја на плод??
-Имају ли икаквог утицаја???
И много других сличних питања у вези коришћења лекова у трудноћи, који нису везани за саму трудноћу. (витамини, прогестеронски препарати)...

Чест проблем је што и већиина лекара, па и гинеколога често не иде у корак са савременијим сазнањима у медицини, те се бојажљиво држе старих становишта, (само пеницилински и цефалоспорински антибиотици, само парацетамол и ту је крај.) Самим тим сужено је поље деловања у терапији многих других тегоба које трудница може да има, а који би закомпликовали трудноћу или чак довели до нежељеног исхода.

Ако би се пратиле нове студије схватили бисмо се да се поље „безбедних“ лекова повећава сваке године, као и са старошћу трудноће (што није безбедно на почетку, безбедно је касније слично). Такође је врло битно прилагодити терапију хроничних болести пре трудноће и у трудноћи, како би се трудноћа што безбедније спровела до краја, а и основна болест држала под контролом.

Званична књига (Drugs in pregnancy and lactation; GG Brigs,RK Freeman and co.) бави се применом лекова у трудноћи и дојењу (неки лекови који смеју у трудноћи, не смеју у дојењу и обратно), обнавља се сваке три године са новим подацима и искуствима. Зато је битно да се трудница пре сваке употребе било ког лека посаветује гинекологом.

др Горан Гавриловић, спец. гинеколог – акушер на Гинеколошком одељењу ОБП.

Извори: „Materinal-fetal medicine" Robert K. Creasy, Robert Resnik, Jay D. Lams, Charles J. Moore, Michael F. Greene, Williams Obstetrics,
„Humana reprodukcija" prof.dr Nebojsa Radunovic,
„ Drugs in Pregnancy and Lactation" Gerald G.Briggs, Roder K. Freeman, Craig V.Towers, Alicia B.Forinash