1 2 3 4 5

ВестиМиокардитис

Миокардитис је запаљење миокарда (средњег слоја зида срца), најчешће изазвано инфективним агенсима, нарочито вирусима. Такође може бити изазван Лајмском болешћу након уједа крпеља, као и имунолошким болестима (системски лупус, склеродерма и саркоидоза).

Вирусна етиологија обухвата еховирусе, полиовирусе и Коксаки вирусе. Највећи број случајева изазивају Коксаки вируси.

Код највећег броја болесника са акутним миокардитисом запаљенски процес је пролазан, без значајних симптома и не оставља трагове трајне срчане болести. Симптоматски пацијенти могу имати обољење горњег респираторног тракта као и повишену телесну температуру око две недеље које претходи срчаним манифестацијама. Срчане манифестације су у виду болова у грудима, отежаног дисања, замарања, лупања и прескакања срца као и симптома срчаног попуштања уколико болест поприми хронични ток. Бол у грудима може личити на ангину пекторис али олакшан је при седењу или нагињању напред. Такође серумски нивои миокардних ензима, број леукоцита и брзина седиментације могу бити повишени.

Од осталих дијагностичких процедура могу се користити екг, ултразвук срца, рендген срца и плућа као и катетеризација срца са ендомиокардном биопсијом (где се узима узорак срчаног ткива и шаље на патохистолошку анализу).

Најважније у лечењу овог стања је мировање и избегавање физичког напора. Затим се могу користити лекови који смањују упални процес као што су: нестероидни антиинфламаторни лекови (нпр.Ибупрофен) и кортикостероиди. Битна је хоспитализација ради ЕКГ мониторинга с обзиром да могу настати срчане аритмије које могу угрозити пацијента.

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

Извор:Интерна медицина за студенте медицине, Катедра интерне медицине Медицинског факултета у Београду