1 2 3 4 5

ВестиКРВАРЕЊЕ НАКОН ПОРОЂАЈА ИЛИ ЛОХИЈЕ

У првим данима након порођаја крварење је јаке црвене боје, праћено мањим угрушцима, то јест крвним коагулумимама. Долази до скупљања материце,те она избацује крв.

Крварења након порођаја траје до 40 дана, мањим или већим интезитетом, не треба да представља разлог за бригу.Таква вагинална постпартална крварења која трају данима су сасвим нормална физиолошка ствар и њих називамо лохијама. Две недеље након порођаја количина крви се смањује, лохије постају знатно оскудније. Неке жене могу крварити и дуже од 40 дана,таква крварења углавном су безопасна, али је неопходна контрола и праћење од стране гинеколога.

Нормално је да породиље осете налет крви прилком устајања из кревета због самог анатомског облика вагине. Обилнија крварења могу угрозити здравствено стање пацијенткиње, те је у том случају неопходан надзор гинеколога. Неопходно је помно пратити крварење након порођаја, како би се на време одреаговало. Крварења након порођаја мења свој интезитет и боје. Најпре су лохије јако црвене до браонкасте боје а после постају све светлије до самог престанка.

Прве недеље након порођаја крв је црвена-розикаста и тамно-браон. Присутни су мањи ситни крвни угрушци. У току друге недеље крв је тмано браон или розикаста, лохије су умерене. Трећом и четвртом недељом доминира светло-црвена крв са или без беличастог секрета. Лохије су оскудне у траговима. При самом крају крв је светло розикаста, лохије изузетно оскудне у траговима. У самом почетку се трудницима саветује да носе мрежасте улошке, а након извесног времена када се крварења смањи, прелазе на свакодневне улошке. Неопходан је и строг хигијенски режим.

Текст уредио др Емир Шефити, ГАО

Извор: Гинекологија и акушерство др Младеновић