1 2 3 4 5

ВестиОжиљци

Кожа, као најфинија тканина обмотава организам и штити га од спољних утицаја. Било која врста трауме - повреда, опекотина, операција може да оштети кожу и изазове формирање неестетског ожиљка.

Ожиљак не мора бити упадљив ако је мали, или на месту које је лако сакрити. Али често пацијенти желе да излече ожиљак, а не само да га прикривају.Чињеница је да ожиљак никад неће у потпуности нестати, али постоје методе које могу смањити величину и побољшати изглед ожиљака.

Како настаје ожиљак?

Ожиљак је крајњи резултат процеса зарастања ране након повреде. Различити су фактори који утичу на тип насталог ожиљка: дубина и величина ране, рез и локализација повреде. Старост, пол, етничка припадност такође утичу на то како ће кожа реаговати на оштећења.

Које врсте ожиљака постоје?

Ожиљке можемо поделити на физиолошке и патолошке. Физиолошки ожиљак није болан, не ограничава покрете, док је патолошки ожиљак болан и ограничава покрете. Патолошки ожиљци могу бити хипертрофични и келоидни ожиљци. Настају услед прекомерног формирања ожиљног ткива, као одговор на иницијалну трауму. Келоидни ожиљци се проширују изван ивица ране,а временом смањују покретљивост. Хипертофични ожиљци су издигнути, тамније боје у односу на околну здраву кожу - подсећају на келоиде, али не шире се преко ивица ране.

По зарастању опекотина често се формирају контрактуре које изазивају затезање и знатно умањују покретљивост, а могу настати и оштећења дубљих структура - мишића и нерава. Ожиљци од акни остају у виду малих улегнућа или таласастих промена.Стрије представљају, уствари атрофичне ожиљке. На местима где се јављају, површни слој коже је веома истањен, а колагена и еластична влакна су проређена.

Како лечити ожиљак?

Различите инвазивне методе могу побољшати изглед ожиљка: хирургија, дермоабразија, ласерска терапија, криотерапија, стероидне ињекције…Али пре него што се приступи инвазивним методама, лечење ожиљка се одвија конзервативно - најчешће помоћу препарата са локалним дејством. Једини регистровани лек за терапију хипертофичних, келоидних и атрофичних ожиљака код нас јесте Contractubex гел. Може се користити након: огреботина, посекотина, операција, опекотина, опарења. Захваљујући синергистичком дејству активних састојака Contractubex гел има антипролиферативни, антифлогистички и умирујући ефекат на ожиљно ткиво.

Почети са применом гела што пре, чим се рана затвори/или се уклоне шавови. Contractubex гел би требало користити уз масажу ожиљка лаким притиском, три пута дневно, полазећи од центра ка ивицама. За постизање оптималних резултата користи се најмање три месеца. Код старијих ожиљака гел умасирати у ожиљак 1-3 пута дневно током периода од најмање 6 месеци. Захваљујући свом високо безбедоносном профилу, гел могу користити и деца и бебе већ од навршених шест месеци старости.

Извор: http://www.simptomi.rs/index.php/vesti-i-zanimljivosti/5249-oziljci-ne-moraju-biti-razlog-za-skrivanje