1 2 3 4 5

ВестиАКУТНИ ПАНКРЕАТИТИС

(Pancreatitis acuta)

Акутни панкреатитис је акутно запаљење гуштераче (панкреаса). Настаје ослобађањем и активацијом панкреасних ензима и њиховим продирањем у околно ткиво.

Панкреас има изузетну улогу у организму тако што лучењем ензима у црева учествује у процесима варења хране, а лучењем хормона у крв учествује у регулацији нивоа шећера у крви. Различити су фактори који доводе до упале панкреаса, а два најчешћа су алкохолизам и билијарна калкулоза. Акутни панкреатитис код жена удружен је са билијарном калкулозом (70%), код мушкараца са алкохолизмом (60%). Осим наведених факторa различите инфекције, лекови, системске и метаболичкие болести, токсини и други фактори доприносе развоју упале.

КЛИНИЧКA СЛИКA

Клиничком сликом доминира бол као најконстантнији и најизраженији симптом болести. Присутан је у 95 - 100% случајеваи најчешће настаје 6 - 10 сати након обилног масног оброка као и након обилног уживања алкохола. Почиње као изразито јак, сталан, понекад непшодношљив. Локализује се у пределу желуца са ширењем испод оба ребарна лука, израженији при лежању на леђима, слаби у седећем положају и при сагињању унапред. Може зрачити у регију око пупка, леђа, испод десне лопатице и према карлици. Бол прате мучнина и повраћање различитог интензитета.

ДИЈАГНОЗА

Поставља се након клиничког прегледа неодложним даљим испитивањем које обухвата хитне лабораторијске анализе, радиолошко испитивање и ултразвучни преглед абдомена. Основни клинички елементи дијагнозе јесу акутни напади болова у епигастријуму са ширењем испод оба ребарна лука у виду појаса са честим зрачењем у леђа, праћени мучнином и повраћањем, знојењем и порастом температуре. Прегледом абдомена се констатује болна осетљивост у епигастријуму. Болу претходи узимање великих количина алкохола односно обилан масан оброк. Лабораторијски тестови показују повишене вредности амилазе у серуму и мокраћи, леукоцитозу, понекад повишене вредности шећера. Троструко повећање серумске амилазе је карактеристично за акутни панкреатитис. Треба имати у виду да нормалне вредности амилазе не искључују панкреатитис па најтежи облици панкреатитиса могу протицати са ниским вредностима амилазе. Такође повишене вредности се могу наћи код других болести.Изразита анемија указује на могућност крварења. Повишене вредности билирубина, алкалне фосфатазе и аминотрансферазе присутне су код билијарног панкреатитиса посебно при заглављивању каменца у дисталном делу жучног канала. Ултразвучни преглед може регистровати патолошке промене у панкреасу, жучној кесици, жучним путевима и јетри као и присуство течности у трбушној дупљи. Панкреас је увећан, нехомоген, у тешким случајевима нејасних контура. Јасно се овим прегледом дијагностикују каменци у жучној кеси. Хитна радиолошка испитивања односе се на нативни снимaк абдомена у стојећем ставу где се уочава јак метеоризам црева нарочито у пројекцији првог слабинског пршљена као и метеористична цревна вијуга испред панкреаса ( „стражарска вијуга“).Радиографским прегледом плућа може се запазити плеурални излив. CT(компјутеризована томографија) типично приказује увећану жлезду, нејасних контура са разређеним паренхимом и лезијама које су испуњенетечношћу (цисте и апсцеси), некроза панкреасног ткива.

ЛЕЧЕЊЕ

Болест може протицати као лако обољење које се спонтано или под утицајем терапијесмири, a може бити и веома тешкo отпорно на свако лечење са леталним исходом. Ипак већина болесника опорави се за око 7 дана. Лечење се спроводи медикаментно, ендоскопски и хируршки. Тешке болеснике у првих 48 сати лечити у јединицама интензивне неге, код свих болесника се обуставља унос хране и течности на уста.

Текст на основу извора уредила др Тања Богојевић, пнеумофтизиолошко oдељење, Општa болница Панчево

Извор: Интерна медицина, Уџбеник за студенте медицине, Медицински факултет