1 2 3 4 5

ВестиПреглед коже

Кожа је наш највећи орган. Када би се положила на равну површину, кожа одраслог човека би имала површину од скоро 2 квадратна метра, скоро као чаршав за једну особу. Била би тешка око 3 килограма. Дебљина коже варира од 0,5 милиметара до преко 5 милиметара. Тања је на местима на којима не долази до трења или притиска, као што је унутрашњост подлактица, капци, а дебља је на површинама које су изложеније трењу, као што су дланови, табани. Кожа се око телесних отвора трансформише у слузокожу. Лекар који се бави кожом и болестима коже је специјалиста дерматологије. Било би добро да се бар једном годишње обави рутински преглед коже, а не само када се јави проблем. Дешава се да се пацијенти јаве дерматологу због нечега што њима смета , најчешће из естетских разлога, а да дерматолог уочи неки доста озбиљнији проблем којег пацијент није ни био свестан да има.

Лекар, дерматолог, обавља дерматолошки преглед, који обухвата преглед коже и слузокожа целог тела, ноктију и косе. Преглед је безболан, обавља се голим оком или неким од апарата, најчешће дермоскопом који функционише као лупа са увеличавајућим стаклом и лампом.
Постоје две врсте дерматолошких прегледа : консултација са прегледом и скрининг преглед за рак.
Ако сте пошли на консултацију и преглед, јер имате одређени проблем, било да је реч на пример о осипу или реакцији на лек, било би добро да се припремите за преглед. То подразумева да знате када је проблем почео и колико траје; како је изгледао на почетку и како се мењао до тренутка прегледа; да ли је било болова, свраба, крварења; да ли сте користили неке лекове и које и да ли су вам помогли. Ако сте претходно били код лекара опште праксе и урадили неке анализе или имате неке налазе других специјалиста обавезно понесите са собом и покажите дерматологу. То све може помоћи у бржем постављању дијагнозе. Можда ће се некоме учинити да дерматолог поставља пуно питања, али добро узета анамнеза је пола посла. Понесите списак свих лекова које тренутно пијете, као и додатке исхрани (суплементе) које користите, јер сваки лек може да изазове неку реакцију на кожи. Суплементи такође могу имати нежељене ефекте на кожу, иако су наводно природни. Обратите пажњу о производима које користите на својој кожи ( шампони, лосиони, омекшивачи, прашкови ) и када сте њих почели да користите, а када су се промене јавиле, јер често и они изазивају иритације.
Ако имате проблем са лицем, па зато долазите код дерматолога, препоручује се да на преглед дођете без шминке, као и да немате лак на ноктима, јер често се неке болести коже одражавају и на нокте.

Ако је у питању скрининг преглед за рак било би добро да пре прегледа код куће обавите самопреглед. Прегледајте кожу од главе до пете користећи огледала, при чему не смете заборавити да погледате дланове, табане, просторе између прстију, уста, интимне делове. Све сумњиве промене, нарочито оне за које нисте сигурни од када их имате и ако су се мењале у последње време заокружите хемијском. Често од нервозе заборавимо неке ствари да питамо, па је ово добро за почетак прегледа, а дерматолог ће преглед надоградити. Ако имате породичну анамнезу рака коже, сазнајте о којој врсти се ради, да ли је у питању меланом или неки други тип. За праћење пацијената са неуобичајеним или ризичним променама на кожи у појединим установама користи се фотоапарат са дермоскопом.

У данашње време са напретком технологије већина пацијената може својим мобилним телефоном направити фотографију промене и показати је дерматологу при прегледу. То је добро нарочито за оне промене које се повремено јављају, па постоји могућност да их нема приликом прегледа или за праћење неке промене. Саветује се да направите неколико фотографија из различитих углова и удаљености.
Ако је одлазак код дерматолога везан за савет о нези коже и употреби козметичких препарата, потребно је да се држите препарата који је дерматолог саветовао и да га користите неко време да би се испољио прави ефекат. Није пожељно испробавати различите препарате у исто време, јер нећете бити сигурни који Вам највише одговара. Доступни комерцијални производи познатих брендова су сигурни и дерматолошки испитани, али је некада потребно испробати неколико различитих да би се нашао одговарајући. Треба бити опрезан са природним препаратима који садрже различита биљна уља, јер често у додиру са сунцем на кожи остављају флеке.

Још једном бих нагласила значај превентивних прегледа коже и самопрегледа, јер је кожа често занемарена и већина је сматра само естетским проблемом, међутим она је прозор у читав организам и често се бројне хроничне болести, на пример повишене масноће, шећерна болест, проблеми са штитном жлездом, повишен крвни притисак, али и многе друге, прве симптоме испоље баш на кожи и тако буду откривене.

Текст на основу извора уредила др Тијана Брадић Бркић, лекар специјализант дерматовенерологије, одсек за дерматовенерологију Опште болнице Панчево

Извор:
www.stetoskop.info