1 2 3 4 5

Вести18. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе

Остеопороза је обољење костију које се одликује редуковањем коштане масе, до те мере да се повећава ризик за настајање фрактура (прелома) костију чак и у одсуству значајних траума. Најчешће су фрактуре на костима подлактице, на проксималном делу бутне кости као и пршљеновима кичменог стуба.

Остеопороза је хетероген поремећај са више различитих узрока. Дели се на примарну и секундарну.
Главни тип примарне је инволутивна или постменопаузална остеопороза која се јавља између 50. и 75. године код жена. У овом типу остеопорозе смањен је унос и задржавање калцијума и продукција витамина Д у бубрезима. Затим у менопаузи долази до пада естрогена што повећава ресорпцију костију, док је формирање костију смањено. Све наведено доводи до губитка калцијума из костију, те оне постају у целини гледано смањеног дензитета, нарушене архитектуре (шупљикавије) и зато фрагилније. Главни фактори ризика да нека жена добије остеопорозу су: бела раса, прерана менопауза (пре 45.године), позитивна породична анамнеза за остепорозу, нижи раст, слабија ухрањеност, неактивност, пушење и конзумирање алкохола
Секундарни облици остеопорозе настају због других болести као што су Кушингов синдром, хипертиреоза, анорексија, реуматоидни артритис или због хроничне употребе кортикостероида.

Симптоми остеопорозе могу бити болови у лумбалном делу кичме, повијеност, смањење висине и патолошке фрактуре (преломи костију услед минималних сила и траума).

Дијагноза се успоставља остеодензитометријским мерењем коштане густине DEXA методом која је златни стандард за рано откривање остеопорозе. Метода је безболна, а базира се на нискоенергетском Х зрачењу. Мерење коштане густине неопходно је свима женама у постменопаузи млађим од 65 година са једним или више фактора ризика, женама које су ушле у менопаузу пре 45.године и женама старијим од 65 година.

Превенција остеопорозе се може постићи адекватним уносом протеина, калцијума, витамина Д и бављењем физичком активношћу која представља јак стимулатор стварања коштане масе.

Основни облици терапије остеопорозе су хормонска супстициона терапија (Ралоксифен), Бифосфонати, Деносумаб, Терипаратид.
Потребно је лечење од стране специјалисте реуматологије и физикалне медицине.

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

Извори:
-Интерна медицина за студенте медицине, Катедра интерне медицине Медицинског факултета у Београду