1 2 3 4 5

ВестиTinea versicolor (Pityriasis versicolor)

Tinea versicolor је гљивично обољење коже, које најчешће захвата рамена, али се може ширити на надлактице, дуж трупа напред и позади, као и ка врату.

Изазивач је гљивица Malassezia furfur која је иначе нормалан становник коже. Међутим неке особе су склоније њеном пренамножавању када прелази у патолошки облик. Значајну улогу у њеном настанку имају и фактори као што су претерано знојење, висока температура, влага, одећа која није направљена од природних материјала, као и нека обољења попут туберкулозе, потхрањености, као и стања са ослабљеним имунитетом.

Обично се јавља код тинејџера и младих особа, мада може и у каснијем узрасту да се јави, а често се пацијенти јаве лекару и после пар година од појаве првих промена. Гљивица омета нормалну пигментацију (пребојеност) коже и настају мале макуле (овална поља) које могу бити светлије или тамније пребојене од околне коже. Различита пребојеност тих промена може да збуни пацијента, јер им се боја мења. Често се дешава да у летљем периоду особа после излагања сунцу примети ове светле промене које сада долазе до изражаја, јер околна здрава кожа поцрни, а кожа која је испод насељених гљивица остаје светлија. Ово обољење није заразно, дакле не може се пренети на другу особу, није болно, али због нарушене естетике често доводи до стида и узнемирености.

Терапија подразумева примену антигљивичних препарата попут различитих крема, лосиона или шампона које ординира дерматолог по одређеној шеми. Пацијента треба упозорити да се светле промене неће одмах повући после примењене терапије и да не мисле да лечење није успело. Потребно је време, некада и више месеци да околна тамна кожа избледи и изједначи се са кожом која је била захваћена. Болест се често понавља, нарочито у топлој и влажној средини, па се особама које су склоне њеном настанку саветује да носе памучне материјале, ширег кроја како би кожа могла да дише и да ако се озноје одмах промене мокре ствари.

Текст на основу извора уредила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенеролошког одсека Опште болнице Панчево

Извори: www.mayoclinic.org