1 2 3 4 5

ВестиТРОДНЕВНА ГРОЗНИЦА „EXANTHEMA SUBITUM“

„EXANTHEMA SUBITUM“ - („roseola infantum“ ,тродневна грозница, шеста болест), је бeнигно обољење најмлађег дечијег узраста, вирусне етиологије, манифестовано избијањем макулозне оспе након 2-3 дана фебрилности.

„EXANTHEMA SUBITUM“ изазива хумани херпесвирус 6 ( „HHV-6“) припада фамилији „Herpetiviridae“. Репликација вируса доводи до заустављања репликације ћелијске ДНК. У току репликације не синтетише се вирус-специфична тимидин киназа због чега је вирус резистентан на деловање ацикловира. Резервоар инфекције је човек. Сматра се да је извор инфекције пљувачка или крв серопозитивних особа. Инфекција се преноси респираторним путем, јавља се ендемично мада може и у виду мањих епидемија у дечијим установама, најчешће у пролеће и јесен. Јавља се најчешће у узрасту од 6 месеци до 3 године . Имунитет је доживотан.

Сматра се да „HHV-6“ делује као и остали херпес вируси испољавајући директни цитопатогени ефекат или провоцирајући имунопатогени одговор.
Инкубација траје 10-15 дана а око 9 дана ако настаје посттрансфузионо. Болест почиње нагло порастом температуре до 40C која може бити праћена и конвулзијама, температура је по типу континуе и траје три дана. Дете је немирно и одбија храну. Прегледом се налази ретроаурикуларна и цервикалана лимфаденопатија и умерена хиперемија гуше. Четвртог дана болести температура критички пада на нормалу и јавља се оспа. Предилекционо место за појаву оспе је труп, а затим се шири на врат, лице и екстермитете по изгледу је макулозна или макуло-папулозна. Оспа је појединачна и виде се здрави делови коже, не штеди ни један део тела, није праћена сврабом ни болом, повлачи се истим редом као сто се и појавила и након повлачења оспе на кожи нема промена.

Компликације су веома ретке: енцефалопатија и тромбоцитопенија.
Дијагноза се поставља на основу карактеристичне клиничке слике. У лабораторијским налазима карактеристична је иницијалана леукопенија са неутропенијом а затим леукоцитоза. Инфекција се доказује изолацијом вируса из крви или серолошким реакцијама „ELISA“ методом - од 7 дана болести доказујемо специфична антитела са највишим титром у другој недељи болести.
Диференцијално дијагностички треба мислити на болести из осипних грозница са као сто су: морбили, рубела као и на друге вирусне болести код којих се може јавити макулопапулозна оспа (инфективна мононуклеоза, ентеровирусне и аденовирусне инфекције).

Терапија је симптоматска. „Ganciklovir и Foscarnet“ заустављају вирусну репликацију „in vitro“ па би их требало давати у тешким инфекцијама „HHV-6“ код имуносупримираних .

Текст на основу извора уредила др Мартина Цветковић, клинички лекар на одељењу инфективних болести ОБ Панчево.

Извори:
„Инфективне болести – уџбеник за студенте медицине“ Катедра за инфективне болести Медицински факултет универзитета у Београду, 2004.
„Инфективне болести – за студенте медицине“ Уреднице : Весна Туркулов и Снежана Бркић , аутори : Бркић С , Цвјетковић Д, Чанак Г, Димић Е, Додер Р, Фабри М, Јовановић Ј, Севић С, Стефан –Микић С, Томић С, Туркулов В, Вукадинов Ј. Медицински факултет у Новом Саду, 2015.