1 2 3 4 5

ВестиХиперсензитивни (алергијски) васкулитис

То је хетерогена група васкулитисних синдрома који су удружени са реакцијом преосетљивости после излагања неком антигену: инфективни агенс (бактерија, вирус, паразит), лек (пеницилин, сулфонамиди, антиреуматици) сопствени антигени (ДНА, имуноглобулини, туморски антигени). Захваћени су углавном мали крвни судови коже, а остале локализације (зглобови, бубрези, ГИТ) су блаже у односу на друге системске васкулитисе.

Хистолошки, је реч о леукоцитокластичном васкулитису са фибриноидном некрозом крвних судова, инфилтрацијом неутрофила и екстравазацијом еритроцита, што доводи до појаве палпабилне пурпуре.

Клиничка слика

У клиничкој слици доминирају општи симтоми и пурпура (везикуле, хеморагичне буле, улцерације, макуле) праћена сврабом или болом, углавном на доњим екстремитетима и у сакралној регији и алтралгије крупних зглобова. Абдоминални бол у виду колике праћен муком, повраћањем, појавом крви и слузи у столици јавља се у склопу ерозивног ентеритиса. У око 50% случајева захваћени су бубрези, са појавом микро или макрохематурије, протеинурије, некад бубрежне инсуфицијенције. Дијагноза се може потврдити биопсијом коже.

Лечење

Уклонити потенцијални антиген (лек, лечити инфекцију) и увести гликокортикоиде у почетној дози од 0,5-1 мг/кг. У случају рефрактерности на терапију а постоји оштећење унутрашњих органа, уводе се цитостатици и плазмафереза. Прогноза је углавном добра. Код тежег оштећења бубрега, и поред имуносупресивне терапије, може доћи до хроничне бубрежне инсуфицијенције.

Извор:https://simptomi.rs/index.php/bolesti/8-kardiologija-bolesti-srca/4331-hipersenzitivni-alergijski-vaskulitis