1 2 3 4 5

ВестиМАЛЕ ОДЛУКЕ–ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ

Како препознати низак ниво самопоуздања?

Самопоуздање, вера у себе није задатак вредности. Оно се ствара, учи, негује, јер је осетљива категорија и подложна утицају разних животних околности у којим смо. Самопоуздање је као цвет-ако га заливате превише удавиће се у сопственој потреби за негом, а ако га не заливате- увенуће. Оно што је битно да се самопоуздање и вера у себе граде цео живот!

Услед животних околности самопоуздање и веру у себе можете изгубити,али исто тако вратити! Добрим делом на самопоузадњу можете радити сами, међутим некад нам је потребна помоћ тренера или психотерапеута. Ниско самопоузадње се може препознати по говору тела, динамици говора и боји гласа, начину на који комуницирамо са другима, и по томе какав нам је садржај речи.

-Људи са ниским или пољуљаним самопоузадањем:

-Не прекидају односе у којима су незадовољни

-Веома тешко доносе одлуке, јел теже их спроводе

-Било какав изазов им преставља опасност

-Усресређени су само на своје недостатке и на то шта НИСУ добро урадили

-Самодеструктивни су и песимистични по питању свега

-Одустају од својих циљева већ код прве препреке

-Увек им је страх већи од мотива

Разне су варијације на тему ниског самопоузадња али ако сте се препознали у неком од ових ставки, онда дефинитивно ваше самопоуздање тражи ојачавање или озбиљан рад, све зависи од тога да ли вам је самопоуздање пољуљано или га уопште нема. Посебну категорију чине људи који на први поглед немају проблем са самопоуздањем и постижу резултате који другима изгледају фантастично,али они сами не осећају успешност и задовољство. У основи свега стоји „лоша слика о себи“ која их спутава да уживају у постигнутом и некако су увек незадовољни. Своје самопоуздање можемо да градимо или да га вратимо, потребно је само да донесемо одлуку и да радимо упорно на томе, СВАКИ ДАН! Мењањем стечених навика и спремношћу да прихватимо другачији начин размишљања на путу смо ка резултатима! Улогу у јачању самопоуздања имају и вештине које поседујемо и на којима такође можемо да радимо.Када истински донесете одлуке да радите на свом самопоуздању, то ћете учинити без изговора, самосаботирања и без одуговлачења а што је најважније БЕЗ ОДУСТАЈАЊА!

Ево пет предлога зашто да не одустанете:

1.Написати на папир све што желимо да мењамо код себе или у свом животу (то је веома важно јел тиме у ствари утврђујемо где смо и шта желимо да побољшамо)

2.Добро погледати шта сте написалии шта вам од свега делује као нешто са чиме би сте могли да почнете одмах! Веома је важно да је вас субјективни став позитиван у старту, макар према једној ставци то ће вас покренути, јел да имамо довољно самопоуздања не бисмо овај списак ни правили.

3.Не можете сами. Потражите ментора, тренера, терапеута који ће вам у томе помоћи. Лакше је уз помоћ некога ко ће бити ту да вас подржи у процесу промене... јел промена је процес!

4.Најбоља самомотивација су добри резултати,макар и мали напредак у ономе што радимо и на чему радимо.ТО ће вас држати фокусирано а ни истрајност неће бити проблем) зато-почните!Не постоји довољно добар изговор да би сте оправдали то што не предузимате ништа.

5.Иако ће се сада многи од вас насмејати, први ствар који предлажем да урадите је да одмах одете до огледала, гледате се без прекида пар минута, размислите о томе шта би сте променили када је ваш изглед у питању. Да, да добро читате, нема грешке. Ако је то нешто што можете да мењате(фризура, боја косе,облик обрва) то и учините! Одмах!

Аутор текста: Психолог Александра Суботић

Извор: www.dobremisli.com